kalo
kalo: z cyfr należących do zbioru {1,2,3,4,5} losujemy sześć razy po jednej ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wylosujemy cyfrę 5.
|Ω| = 56 = 15625
co dalej?
24 maj 21:54
sushi_ gg6397228:
Bernoulli
24 maj 21:55
sushi_ gg6397228:
albo przeciwne−−> zero razy wylosowano "5"
24 maj 21:55
kalo: zaraz, beronuliego ogarniam
24 maj 21:56
razor: A' − nie wylosujemy żadnej 5
|A'| = 4
6
24 maj 21:56
kalo: | | | |
P(Sn = k) = | * pk * (1−p)n−k gdzie k − prawdopodobieństwo otrzymania sukcesów w n |
| | |
próbach
24 maj 21:57
24 maj 21:59
kalo: n = 6, k = 5 ?
24 maj 21:59
kalo: dzięki [b]razor[/b] , to ze schematem bernouliego dam sobie spokój
24 maj 22:02
sushi_ gg6397228:
k=1,2,3,4,5,6
24 maj 22:02
kalo: sushi czyli k ile wynosi 6?
24 maj 22:03
sushi_ gg6397228:
k− ilosć sukcesów czyli
k=1
k=2
k=3
k=4
k=5
k=6
24 maj 22:06
Eta:
Najprostszy sposób podał
razor 
nie ma potrzeby "wyciągać armaty do unicestwienia muszki"
24 maj 22:09