f.kwadratowa
Lukas:
| | k−2 | |
Wyznacz wszystkie wartości całkowite k dla których funkcja f(x)= |
| x2−(k−2)x+k−4 |
| | k−4 | |
osiąga najmniejszą wartość i ma co najwyżej jedno miejsce zerowe.
k≠4
Δ≥0
Tak ?
24 maj 21:34
razor: co najwyżej jedno − czyli 0 lub 1
24 maj 21:34
Lukas:
No i ? Δ≥0 ?
24 maj 21:37
razor: nie
24 maj 21:37
razor: Δ ≤ 0
24 maj 21:37
5-latek: chyba Δ≤0
24 maj 21:38
Saizou : +przypadek funkcji liniowej xd
24 maj 21:40
Saizou : a jednak nie, nie doczytałem treści
24 maj 21:41
Lukas:
to kiedy Δ≥0 ?
24 maj 21:42
kalo: policz
24 maj 21:42
Lukas:
Kalo co Ty bredzisz ? Ja pytam o warunek Δ≥0 kiedy takie coś występuję.. Czytaj ze
zrozumieniem...
24 maj 21:49
razor: kiedy jest 1 lub 2 rozwiązania
24 maj 21:50
Saizou : kiedy są dwa pierwiastki
24 maj 21:50
Lukas:
Dzięki razor
24 maj 21:50
Saizou : razor kwestia jedne podwójny pierwiastek
24 maj 21:50
razor: dlatego napisałem rozwiązania a nie pierwiastki żeby nie wchodzić w te rzeczy

rozwiązanie
chyba może być tylko 1, to że podwójne nie ma znaczenia
24 maj 21:52
Lukas:
Dziękuję Panowie, wynik wyszedł poprawny.
24 maj 21:54
Lukas:
Tylko jeszcze jedno mnie zastanawia:
czy tutaj rozwiązując podaje (4,6> czy <4,6> a potem dopiero biorąc iloczyn warunków wyrzucam 4
z rozwiązania ?
24 maj 21:56
Saizou :
założenie co do mianownika x−4≠0
24 maj 21:58
Eta:
Δ≤0 i k≠4 i k∊C ⇒ k∊<2,6>\ {4} i k∊C to k={.......}
24 maj 22:03
Lukas:
Znajdź wszystkie wartości m dla których funkcja f(x)=(m
2−1)x
2+2(m−1)x+2 przyjmuje wartość
dodatnia dla każdej liczby rzeczywistej
m
2−1>0
(m−1)(m+1)>0
m∊(−
∞,−1)suma(1,
∞)
Δ<0
(2m−2)
2−8(m
2−1)<0
m
2+2m−3>0
m∊(−
∞,−3)suma(1,
∞)
Borę iloczyn tych warunków i mam
m∊(−
∞,−3)suma(1,
∞) w odpowiedzi m∊(−
∞,−3)suma<1,
∞)
24 maj 22:08
razor: nie sprawdziłeś przypadku funkcji liniowej
24 maj 22:09
Saizou : a co z przypadkiem funkcji liniowej ?
24 maj 22:09
Lukas: ?
24 maj 22:10
razor: m2−1 = 0 − co wtedy?
24 maj 22:10
Saizou : co będzie kiedy współczynnik a=0
24 maj 22:10
Saizou : razor znowu lepszy o tę chwilkę
24 maj 22:11
Eta:
Nie oglądacie meczu?
24 maj 22:11
razor: mam telewizor włączony w tle ale nie oglądam za bardzo

piłka nożna jest nudna
24 maj 22:12
Lukas:
m=1 m=−1
dla m=−1 mam f(x)=−2x+2
dla m=1 f(x)=2
24 maj 22:12
razor: wniosek?
24 maj 22:13
Lukas:
Ważniejsza matura niż mecz
24 maj 22:13
Lukas: Dziękuję
24 maj 22:13
Eta:
24 maj 22:13
Saizou : razor "pjona" 22 łepków + sędziowie biegający za jedną piłką , bezsens
24 maj 22:14
razor: nom, nigdy nie rozumiałem fenomenu piłki nożnej, 90% czasu nic się tam nie dzieje
24 maj 22:19
Eta:
Ja najbardziej lubię
rzuty karne po dogrywce
24 maj 22:20
Lukas:
A ja lubię siatkówkę
24 maj 22:21
Eta:
Ooo.... ja też
24 maj 22:22
Saizou : a w szczególności jak nasze/nasi wygrywają, zapewniliśmy sobie awans do mistrzostw europy w
siatkówce kobiet dzisiaj xd
24 maj 22:25
Lukas: Eta chyba wykrakałaś tę karne
24 maj 22:37
Eta:
24 maj 22:53