Trygonometryczne równanie
Mati: Rozwiąż równanie trugonometryczne w przedziale: x∊<−3π,π2>
cos2x−sin2x=2
24 maj 21:26
Mati: przepraszam...ma być cos2x+sin2x=2
24 maj 21:27
razor: żeby tak było to cos2x = 1 i sin2x = 1 jednocześnie a to nigdy nie jest spełnione
24 maj 21:32
Mati: a dlaczego?
24 maj 21:37
razor:
24 maj 21:39
Mati: Rozumiem

czyli wystarczy napisać, że jest to równanie sprzeczne?
24 maj 21:40
Eta:
| | π | |
cos(2x)+sin(2x)=√2cos(2x− |
| ) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
to √2cos(2x− |
| )=2 ⇒ cos(2x− |
| )= √2 −−− sprzeczność |
| | 4 | | 4 | |
24 maj 21:42
Mati: Dziękuję..a mam jeszcze taki przykład i nie wiem jak go zacząć...patrze na wzory i na przykłady
w podręczniku ale nie rozumiem ich rozwiązania...mógłby ktoś powoli pokazać mi jak się robi,
bardzo dziękuję
12cosx−√32sinx=1
24 maj 21:50
razor:
kojarzy ci się to z jakimś wzorem?
24 maj 21:51
Mati: Cosinus różnicy?
24 maj 21:52
razor: Bardziej sinus różnicy. Teraz go zastosuj tutaj
24 maj 21:54
Mati: sin π6*cosx − cos π6*sinx=1
24 maj 21:59
razor: zwiń to jeszcze ze wzoru
24 maj 22:00
Mati: sin(π6−x)=1 ..tak?
24 maj 22:02
razor: 
teraz rozwiąż
24 maj 22:15
Mati: w odp jest 5/3 π + 2kπ a mi tyle nie chce wyjść...w dodatku nie wiem dlaczego jest tylko jedno
rozwiązanie...
24 maj 22:28
24 maj 22:41
Eta:
| | π | | π | |
sin( |
| −x)= −sin(x− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | 3 | |
to sin( x− |
| )= −1 ⇒ x− |
| = |
| π+2kπ ⇒ x=...... |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
24 maj 22:51
Mati: ach no tak przecież to funckja nieparzysta...chyba już późno i nie myślę...dziękuje
24 maj 22:55
Eta:
24 maj 23:00
Mati: a dlaczego nie może być też dla x=−π/2 ?
24 maj 23:01
Eta:
| | π | | π | | 3 | |
− |
| = 2π− |
| = |
| π  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 maj 23:02
Eta:
@
Mati .... śpisz?
24 maj 23:12
Mati: Ehh no tak
24 maj 23:14
Mati: W międzyczasie próbuje robić inne zadanie dlatego tak się schodzi zanim odpowiem

sporo zadań
chyba trzeba zrobić żeby to załapać
24 maj 23:15
Eta:
Jak mawiają ..... "trening czyni mistrza"
24 maj 23:21
Lukas:
A gdzie słowo ''dziękuję'' ?
24 maj 23:26
Mati: Ależ oczywiście bardzo dziękuję

myślałem, że jeszcze o coś zapytam ale chyba narazie sobie
radzę

Dobrej nocy życzę.
24 maj 23:32
Eta:
Zapomniał
24 maj 23:33
Eta:
Miłych snów
24 maj 23:34