Co dalej ?
Mei: 2/5x+10 = −3 / x2 − 4
No dobra wiem że to się mnoży
2/5x+10 = −3 / x2 − 4 / * (5x+10) (x2 − 4 )
teraz to
2 *(x2 − 4) = −3 *(5x+10)
teraz to
2x2 − 8 = −15x −30
2x2 +15x = −22
I co dalej bo ma wyjść x = − 5,5
24 maj 20:23
5-latek: Tyle ze nie wyznaczyles dziedziny no chyba ze sprawdzisz rozwiazanie na koncu
2x2+15x+22=0 i rozwiazuj
24 maj 20:27
Mei: No i wyszło mi x1 = − 5,5 a x2 =−2
24 maj 20:42
5-latek: Skoro na poczatku nie wyznaczyles dziedziny to teraz sprawdz rozwiazania czy oba te
rozwiazania spelniaja to rownanie
24 maj 20:50
Mei: Danke : >
24 maj 21:02
5-latek: Zauwaz ze x=−2 nie spelnia tego rownania bo w 1 wyrazeniu dostaniemy dzielenie przez 0 wiec
tylko x=−5,5 jest rozwiazaniem tego rownania
24 maj 21:05