rachunek
jadziaa: zmienna losowa X ma rozklad beta o gestosci
f(x)= 12x(1−x)
2 dla 0<x<1
0 poza przedzialem
wyznaczyc gestosc zmiennej losowej Y jesli Y=2X
3
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc takie zadanie na przykladzie?
wiem ze jest do tego wzor, ale on sie chyba sprawdza tylko dla funkcji nie malejacych.. a tu
widzimy z mamy kawalek paraboli. czy ktos zechcial by mi poswiecic chwilke ?
24 maj 19:21
Godzio:
Może tak:
f(x) − gęstość zmiennej X, F
X(x) − dystrybuanta zmiennej X
F
X(x) = P(X ≤ t)
G
Y(x) − dystrybuanta zmiennej Y, g(x) − gęstość zmiennej Y
G
Y(x) = P(Y ≤ t) = P(2X
3 ≤ t) = P(X ≤
3√t / 2) = F
X(
3√t / 2)
| | 1 | | t | | 1 | |
g(x) = (GY(x))' = (FX(3√t / 2))' = f(3√t / 2) * |
| ( |
| )−2/3 * |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
24 maj 19:25
jadziaa: a jak wyznaczyc przedzial
24 maj 19:27
Godzio:
Przedział jest cały czas taki sam.
24 maj 19:28
Godzio:
A sorki, jest 2 * więc będzie 0 < x < 2
24 maj 19:28
Godzio:
Jeszcze mały szczegół, na samym końcu pisałem g(
x) więc w pochodnej już powinny być x, a
nie t
24 maj 19:29
jadziaa: bo w odpowiedziach mam ze y ∊(0,2)
24 maj 19:29
jadziaa: a mozna wiedziec skad te 2 ?
24 maj 19:30
jadziaa: bo ogolnie na cwiczeniach my rozpratrywalismy rozne przypadki i nie wiem skad to sie bralo. i
myslalam ze tu tez trzeba...
24 maj 19:30
Godzio:
Skoro x ∊ (0,1) to x3 ∊ (0,1) więc 2x3 ∊ (0,2)
24 maj 19:31
jadziaa: ok

dziekuje slicznie
24 maj 19:33
jadziaa: a jak mam taki przyklad.
zmienna X ma rozklad jednostajny na odcinku [−1,2]
znalezc gestosc zmiennej losowej Y=X
2
| | 1 | |
no to fX(x)= |
| dla x∊[−1,2] |
| | 3 | |
0 w przeciwnym przypadku
i jak to zrobic?
24 maj 19:35
Godzio:
P(Y ≤ x) = P(X2 ≤ x) = P(−√x ≤ X ≤ √x) = P(X ≤ √x) − P(X < − √x)
No i dalej analogicznie jak wyżej.
Teraz pozostaje pytanie o przedział
x ∊ [−1,2] no to x2 ∊ [0,4]
24 maj 19:42
jadziaa: | | 1 | |
bo na cwiczeniach mam ze fY(y)= |
| *fX(√y)+fX(−√y) |
| | 2√y | |
i nagle mam rozpatrywane 3 przypadki
| | 1 | | 1 | | 1 | |
gdy y∊(0,1> i wychodzi ze fY(y)= |
| *( |
| + |
| ) |
| | 2√y | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
y∊(1,4) fY(y)= |
| *( |
| +0) |
| | 2√y | | 3 | |
| | 1 | |
y∊<4,+∞) fY(y)= |
| *(0+0) |
| | 2√y | |
i nie mam zielonego pojecia skad to sie wzielo
24 maj 20:06
Godzio:
No tak trzeba rozważyć trzy przypadki bo w zależności gdzie leży √y i −√y mamy różne
wartości fX (a to jest funkcja stała kawałkami.
24 maj 20:36
jadziaa: Moglbys mi podac podobny przyklad zebym mogla sama roziwazac? bo w ksiazkach nie moge znalezc
zadnego na funkcje kwadratowa...
24 maj 20:39
Godzio:
Ale to już wydaje się raczej logiczne, bo jak chcesz policzyć
f
X(
√y) no to musisz zobaczyć gdzie leży
√y
| | 1 | |
wiemy, że f(x) = |
| dla x ∊ (−1,2) no to u nas |
| | 3 | |
− 1 ≤
√y ≤ 2 ⇒ 0 ≤ y ≤ 4
−1 ≤ −
√y ≤ 2 (druga nierówność zawsze jest spełniona)
1 ≥
√y ⇒ 1 ≥ y ≥ 0
Stąd mamy
| | 1 | |
fX(√y) = |
| dla y ∊ [0,4] |
| | 3 | |
| | 1 | |
fX(−√y) = |
| dla y ∊ [0,1] |
| | 3 | |
poza oczywiście 0
24 maj 20:42
Godzio:
No to np. Y = X4
rozkład jednostajny [−2,1]
24 maj 20:43
jadziaa: | | 1 | |
wiec znowu mamy fX(x)= |
| dla x∊ [−2,1] i |
| | 3 | |
o w pozostalym przypadku
24 maj 20:50
Godzio:
Tak
24 maj 20:51
jadziaa: GY(y)=P(Y<y)=P(X4<y)=P(−4√y <X< 4√y)=FX(4√y)−FX(−4√y)
24 maj 20:57
Godzio:
Na razie ok.
24 maj 20:59
jadziaa: | | 1 | |
g(x)=GY'(y)= (FX(4√y)−FX(−4√y)) '= fX(4√y) * |
| +fX(−4√y) * |
| | 4*4√ y3 | |
24 maj 21:02
jadziaa: chyba cos namieszalam...
24 maj 21:02
jadziaa: zamiast y powinno byc x
24 maj 21:03
Godzio:
Jest dobrze (już oznaczenie nie jest takie ważne, ale trzeba na nim do końca pracować

)
24 maj 21:05
jadziaa: wiec teraz robiac analogicznie wychodzi
−2≤4√y≤1 nierownosc z lewej zawsze jest spelniona => y≤1
−2≤−4√y≤1 nierownosc z prawej tez jest zawsze spelniona => 16≥y
czy tam powina byc nierownosc ostra czy nie ostra?
24 maj 21:08
Godzio:
No ale patrzmy na dziedzinę też. Z pierwszego 0 ≤ y ≤ 1
Z drugiego podobnie 16 ≥ y ≥ 0
Nierówności są ok
24 maj 21:09
jadziaa: czyli koncowka to cos takiego
| 1 | |
| *(fX(4√y+ fX(−4√y) |
| 4*4√ y3 | |
| | 1 | |
i za fX wstawiamy ta nasza |
| tak? |
| | 3 | |
24 maj 21:14
jadziaa: nie no. nie ogarniam tej koncowki
24 maj 21:16
jadziaa: gdy y∊(0,1>
| | 1 | |
to za fx(4√y) i za fX(−4√y) bedziemy wstawiac |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
gdy y∊(1,16> za pierwsze wstawimy |
| a za drugie 0 |
| | 3 | |
i gdy y>16 to w nawiasie wyjdzie nam 0+0
24 maj 21:23
Godzio:
Tak
24 maj 22:20