Granica niewłaściwa
Blue: Oblicz granicę:
)x−> 2
+
Mamy do czynienia z wyrażeniem nieoznaczonym [∞ − ∞] , ale nie wiem, co dalej z tym zrobić, jak
to rozpisać...
Mógłby ktoś to dokładnie, krok po kroku rozpisać?

24 maj 19:19
Blue: sorki, tam ten nawias mi się dziwnie przeniósł, ale myślę, że wiecie, co chodzi
24 maj 19:20
razor: wejdź na wspólną kreskę ułamkową − ale najpierw napisz jaka ona będzie
24 maj 19:22
razor: tzn. jaki będzie wspólny mianownik
24 maj 19:22
asdf: wspolny mianownik probowales/as?
| | (x−2)2(x+2) | |
x2−4 = (x−2)(x+2) = |
| |
| | (x−2) | |
| | x+2 | | x−2 | |
czyli pierwszy ulamek * |
| , drugi * |
| |
| | x+2 | | x−2 | |
24 maj 19:23
Eta:
?
24 maj 19:26
Eta:
| 1 | | 1 | | x+2−(x−2) | |
| − |
| = |
| =...... |
| (x−2)2 | | (x−2)(x+2) | | (x−2)2*(x+2) | |
24 maj 19:28
Blue: 0
24 maj 19:31
Blue: Nie czekajcie... wyjdzie 4/0 czyli jak to dalej wyliczyć
24 maj 19:32
Blue: albo z wykresu wielomianu to mam czytać
24 maj 19:34
asdf: | | 4 | |
wychodzi |
| i nie wiesz jaka jest odp? |
| | 0 | |
24 maj 19:35
Blue: ∞?
24 maj 19:37
Blue: | | 4 | |
Teraz już wiem, to będzie chyba ∞, bo będzie [ |
| ] prawda?  |
| | 0+ | |
24 maj 19:38
asdf: sprawdz jeszcze z wolframem czy wynik jest ok
24 maj 19:39
Blue: No sprawdzam i z prawej strony "leci" ku górze, więc chyba jest ok

Dlaczego uważasz, że nie
jest ok
24 maj 19:42
Eta:
24 maj 19:46
Blue: Czyli Eta z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że mam dobrze
24 maj 19:47
Eta: tak
24 maj 19:54
Blue: Dziękuję wszystkim !
24 maj 19:55
asdf: ja nie uwazam, ze nie jest ok. Nie robilem tego zadania
24 maj 19:58