Granica ciągu z cosinusem
Aneta: Witam, mam do policzenia taką granicę ciągu:
lim
(n−>∞) n
2(1−cos(
1n))
Wynik to
12, ale zupełnie nie mam pomysłu jak to uzasadnić. Proszę o pomoc
24 maj 18:50
zombi: z de l'Hospitala ładnie wychodzi.
24 maj 18:53
zombi: a nie wróć mój błąd, nie pykło mi coś.
24 maj 18:53
Aneta: Można de l'Hospiatala do ciągów?
24 maj 18:59
zawodus: Można dwa razy z de'Hospitala, ale to trochę oszustwo
24 maj 19:04
Eta:
| | a | |
Stosując wzór połówkowy : 1−cosa=2sin2 |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *n2*2sin |
| *sin |
| | | 4n2 | | 2n | | 2n | |
| |
n2*2sin2 |
| = |
| |
| | 2n | | | |
| | 1 | |
to ......... g= |
| ( myślę,że wiesz dlaczego? |
| | 2 | |
24 maj 19:05
zawodus: O kurcze przecież to ciąg

Szukamy innego pomysłu
24 maj 19:05
24 maj 19:10
Aneta: Boże w życiu bym na to nie wpadła

Jednak wszystko rozumiem, dziękuję. Jakby ktoś chciał przedstawić prostsze rozwiązanie to
proszę się nie krępować
24 maj 19:13
zombi: asdf, ale to nie dąży do 0 tylko do ∞.
24 maj 19:13
asdf: oczywiscie, pierw trzeba przeksztalcic ten wzor:
| | 1 | | | |
limn→∞n2(1 − cos( |
| )) = limn→∞ |
| = ... |
| | n | | | |
n→
∞ ⇔ x→ 0
no i pieknie wychodzi:
| | 1− cos(x) | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| |
| | x2 | | 2 | |
24 maj 19:13
zombi: Aaaaa chyba, że tak
24 maj 19:14
Eta:
24 maj 19:14
asdf: @Aneta
w moim rozwiazaniu uzyte sa granice funkcji. Jezeli Twoj wykladowca nie pozwala wychodzic poza
zakres granic ciagu, to moj sposob sie nie sprawdza, a Ety jest jak najbardziej w porządku
24 maj 19:17
asdf: chociaz tez by mogl sie przyczepic, przeciez wzor:
| | sinx | |
limx−>0 |
| = 1 to juz granice funkcji |
| | x | |
kurde, nie wiem! sama zdecyduj
24 maj 19:19
24 maj 19:21
zombi: Jeszcze myślałem nad czymś takim, gdyby ktoś nie znał tego wzoru połówkowego to intuicyjne jest
| | 1+cos(1n) | |
przemnożenie przez |
| |
| | 1+cos(1n) | |
Wtedy z automatu mam
24 maj 19:25
Aneta: Wszystko rozumiem. Przykład ma być rozwiązany, nie ważne jak, byle dobrze

Tylko chce się upewnić, czyli jak mam np. lim(n→∞)
nln(n), to mogę z de l'Hospitala tak?
@zombi, na początku właśnie tak zrobiłam, ale nie wiem jakim cudem nie zauważyłam, że to jest
sinus
24 maj 19:29
asdf: no i chyba takie rozwiazanie na poziomie "granic ciagu" jest najtrafniejsze
24 maj 19:30
asdf: @Aneta
no wlasnie tu nie bardzo, bo tu juz jest inna dziedzina, ale tym samym tropem moje rozwiazanie
jest bledne. Nie potrafie Ci odpowiedziec na to pytanie bedac na 100% pewnym
24 maj 19:34
Aneta: A czy ktoś potrafi to w sensowny sposób wyjaśnić? Kiedy można, a kiedy nie można stosować de
l'Hospitala do granic ciągów? Albo chociaż podesłać jakiś link z artykułem? Nie mogę tego
znaleźć.
24 maj 19:43
24 maj 19:48
24 maj 19:58
zawodus: Do granic ciągów nie wolno korzystać z reguły de'Hospitala

Ciągi nie są różniczkowalne

Niektórzy stosują "ją na siłę" poprzez pewne sztuczki i przekształcenia
24 maj 19:58
asdf: no i masz odpowiedz z wytlumaczeniem. Aneta, mialas juz pochodne? bo wyjasnienie dlaczego nie
mozna tego uzywac odwoluje sie wlasnie do tej definicji
24 maj 20:01
Aneta: Tak miałam pochodne. Teraz jestem na drugim semestrze i przygotowuje się do koła z szeregów.
Właśnie robię zadanie z kryterium ilorazowego i do niego potrzebna była mi granica tego ciągu
24 maj 20:07
asdf: no to powodzenia, ja jestem nieco dalej ze studiami i juz raczej czystej matmy miec nie bede, a
szkoda bo lubialem

Jedynie na programowaniu bede miec kosmos

(sztuczna inteligencja w
grach)
24 maj 20:10
Aneta: Dziękuję bardzo, przyda się

a sztuczna inteligencja w grach brzmi fantastycznie. Gdzie
studiujesz i jaki kierunek, jeśli to nie tajemnica? Mój młodszy brat za rok podchodzi do
matury i zastanawia się już nad studiami, to może mu polecę
24 maj 20:16
asdf: informatyke, brat niech sam moze wybierze, nie chce za niego
24 maj 20:21
Aneta: Pewnie, że sam wybierze. Dziękuje za odpowiedź

Wszystkim dzisiaj bardzo dziękuje, w końcu
robota poszła do przodu
24 maj 20:25