równanie wielomianowe - trudne
Gośka: Rozwiąż równanie
3x3+4x2+1=0
Wielomian jest trzeciego stopnia także rozwiązanie musi być, ale nie jest ani całkowite ani
wymierne, bo przez wszystkie dzielniki przeleciałam. Nie wiem jak ruszyć to inaczej.
24 maj 18:25
lr: 3x3+3x2+x2+1= 3x2(x+1)+(x+1)=(x+1)(3x2+1)
24 maj 18:27
Hajtowy:
3x3+x+3x2+1=0
3x2(x+1)+1(x+1)=0
Dokończ
24 maj 18:27
lr: tam w drugiej części (x2+1)
24 maj 18:27
Gośka: Coś chyba nie tak z tymi rozkładami, bo ten wielomian się nie rozkłada
3x3+3x2+x2+1=3x2(x+1)+(x2+1) i się nie da dalej
Hajtowy, tam nie ma nigdzie x w pierwszej potędze
24 maj 18:35
24 maj 18:37
zawodus: Bo
Hajtowy pomylił przykład
24 maj 18:38
zawodus: razor na pewno źle, ale ma okazje poznać wzory Cardano
24 maj 18:40
24 maj 18:44
Wazyl: Poszukaj wzoriw Cardano i milej zabawy!
24 maj 18:58