prawdopodobieństwo
tyu:
Mam takie zadanie.
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie pięć kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich
są dwa króle, jesli wiadomo, że:
a) są wśród nich dwie damy.
b) wśród nich nie ma króla kier.
znalazłem takie rozwiązanie do ppkt a)
| | | | | |
domyślam się, że | oznacza wybór 2 króli spośród 4 króli, ale co oznacza | |
| | | |
co do podpunktu b to znalazłem takie rozwiązanie, ale zupełnie go nie rozumiem
Przedostatnie zadanie dzisiaj
24 maj 18:23
J: | | | | | |
a) | ... losujesz 2 damy z czterech .. i | ... dolosowujesz 3 karty z |
| | | |
pozostałych 48
24 maj 18:28
Gośka: Wydaje mi się, że w punkcie a w liczniku powinno być
2 króle z 4, potem 2 damy są na pewno i zostaje do wyboru jedna karta z 46 (bo odrzucamy 4
krole i dwie damy, jest napisane, że są dwie, a nie dokładnie dwie, więc trzecia też może być)
24 maj 18:31
razor: J: ale wśród tych kart mają być 2 króle

wg mnie powinno być
| | | |
|
| − wybieramy 2 damy z 4, 2 króle z 4, i dobieramy |
| | | |
ostatnią kartę która nie jest królem i damą.
24 maj 18:33
razor: | | | |
co do b) | − wybierasz 2 króle spośród 3 − karo, trefl i pik − nie ma wśród nich kiera. |
| | |
| | | |
Dalej wg mnie powinno być | − wybierasz 3 niekróle  |
| | |
24 maj 18:36
tyu: wynik z książki dla ppkt a to 0,21, dla ppkt b to 0,09.
Z tego co sobie policzyłem, to rozwiązanie, które podałem na początku, jest chyba błędne (piszę
chyba, bo mogłem pomylić się w liczeniu)
24 maj 18:37
J: Sorry.. Nie doczytałem dokładnie treści zadania ...
24 maj 18:37
tyu: muszę sobie przeliczyć kto z Was ma rację
24 maj 18:38
razor: coś zbyt optymistyczne te wyniki mi się wydają
24 maj 18:39
tyu: przepraszam − wyniki złe podałem
24 maj 18:40
tyu: | | 33 | | 92 | |
do ppkt a) |
| do ppkt b) |
| |
| | 2162 | | 4165 | |
24 maj 18:41
tyu: Dziękuje Wam za pomoc, mimo że nie wiem, czy to są dobre rozwiązania
24 maj 18:42
razor: a prawdopodobieństwo warunkowe miałeś? bo z tego wychodzą mi takie wyniki co podałeś
24 maj 18:49
tyu: no właśnie się uczę tego
24 maj 18:50
tyu: | | 1584 | | 33 | |
= |
| = |
| |
| | 2598960 | | 54145 | |
Ja gdzieś robię błąd. Czy ktoś mógłby sprawdzić ?
24 maj 19:00
Mila:
Losujemy 5 kart z 52.
A− wylosowano 5 kart , w tym 2 damy
52−4(damy)=48 kart
B− wylosowano 2 króle
| | 36*44 | | 3*11 | | 33 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 46*47*48 | | 46*47 | | 2162 | |
=====================
24 maj 19:52
tyu: dziękuję za pomoc
24 maj 20:07
Mila:
24 maj 20:10
tyu: czy ktoś mógłby pomóc mi w ppkt b), bo nie wymyślę tego sam. To co razor napisał mi nie
wystarczy niestety..
24 maj 20:50
Mila:
b)
Losujemy 5 kart z 52.
A− wylosowano 5 kart , wśród nich nie ma króla kier
52−1=51− liczba kart bez króla kier
B− wśród 5 wylosowanych kart są 2 króle
52−4=48 liczba kart bez króli
| | | | | |
|A∩B|= | * | wybieramy 2 króle z ze zbioru {K−trefl, K−karo, K−pik}, i 3 karty z |
| | | |
pozostałych 48 kart ( tu nie ma żadnego króla)
|A∩B|=46*47*24
| | | | 46*47*24 | |
P(B/A)= |
| = |
| |
| | | | 20*47*49*51 | |
| | 92 | | 92 | |
P(B/A)= |
| = |
| |
| | 5*17*49 | | 4165 | |
==================
24 maj 21:11
tyu: dziękuj za pomoc
25 maj 12:16
tyu: czy dobrze rozumiem, że w ppkt b) IA∩BI= B
25 maj 13:36
Mila:
Zdarzeń należących do zbioru B nie wypisujemy, interesują nas tylko zdarzenia ze zbioru
A∩B.
25 maj 17:53