Przekształcanie wykresów funkcji
albin55: Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu :
Dana jest funkcja f(x) =−2| x | + 3 , podaj wzór tej funkcji po przekształceniu w symetrii
względem puntu (−1,1)
24 maj 17:39
pigor: ..., możesz skorzystać z tablicowego wzoru
S(a,b)(x,y)=(2a−x,2a−y)
lub złożyć symetrie względem (,0,0) z translacją (przesunięciem) o wektor
[−2,−2], a więc tu mamy dla (a,b)=(−1,1):
f(x)=−2|x|+3 →
S(−1,1)(x,y)=(−2−x,2−y) → 2−f(x)= −2|−2−x|+3 /−2 ⇔
⇔ −f(x)= −2|−(x+2)|+3−2 /*(−1) ⇔
f(x)= 2{x+2}−1 − szukany wzór...
24 maj 18:35
albin55: Przepraszam ale nie bardzo chwytam to złozenie symetrii i translacji ( np dlaczego o wektor
[−2,−2]. W żadnym podręczniku nie znalazłem− tego przekształcenia
25 maj 10:07
albin55: jeśli można to może jakiś link , bym pogłebił wiadomości
25 maj 10:18