wielomian
W.: Jak rozwiązać takie równanie wielomianowe?
(x2+4)2−4x2=0
Próbowałam to zrobić tak, że najpierw pozbyłam się nawiasu wykorzystując wzór skróconego
mnożenia:
x4+8x2+16−4x2=0
I co dalej?
24 maj 17:37
J:
(x2 +4 + 2x)(x2 + 4 − 2x) = 0
24 maj 17:39
W.: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Teraz rozumiem, że trzeba tylko wyliczyć delty i x
1 , x
2
24 maj 17:48
J: Dokładnie tak..
24 maj 17:50
pigor: ..., ale iloczyn
ab=0 ⇔ a=0 v b=0, no to masz
do rozwiązania dwa równania równoważne danemu . ..
24 maj 17:50
Hajtowy: pigor ale takich rzeczy w szkole nie uczą, więc nie warto mieszać w głowie
24 maj 18:32
zawodus: Myślenia nie uczą?
24 maj 18:33