liczby rzeczywiste
lr: usuń niewymierność z mianownika liczby:
24 maj 17:00
sushi_ gg6397228:
wzorki na rożnicę/sumę sześcianów znamy ?
24 maj 17:04
razor: 25 = 52
15 = 5*3
9 = 32
zastosuj wzór skróconego mnożenia do mianownika
24 maj 17:05
lr: (a3−b3)=(a−b)(a2+ab+b2)
(a3+b3)=(a+b)(a2−ab+b2)
ale nie wiem jak zastosować w tym przykładzie
24 maj 17:08
sushi_ gg6397228:
masz podane a2+ab+b2, wiec trzeba domnozyc licznik i mianownik na (a−b)
24 maj 17:10
razor: | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
3√25 + 3√15 + 3√9 = 5 |
| + 5 |
| *3 |
| + 3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
24 maj 17:10
lr: razor, coś takiego w mianowniku?
√(3√5+3√3)2
24 maj 17:11
razor: to są potęgi wszystko

5
23 + 5
13*3
13 + 3
23
tak też nie widać ale może lepiej niż wcześniej
24 maj 17:11
razor: nie... zobacz co sushi napisał
24 maj 17:12
lr: czyli wymnożyc * (51/3−31/3)
24 maj 17:16
razor:
24 maj 17:18
lr: | 2*(51/3−31/3) | |
| |
| 5−31/3*52/3+31/3*31/3*51/3+32/3*51/3−3 | |
24 maj 17:58
lr: ....
24 maj 18:46
razor: co to za potwór w mianowniku? pokaż jak mnożysz
24 maj 18:47
lr: | 2*(51/3−31/3) | |
| |
| (52/3+51/3*31/3+32/3 )(51/3−31/3) | |
24 maj 18:53
razor: Zobacz teraz co masz w mianowniku (a2+ab+b2)(a−b) = ...
24 maj 18:57
lr: a3−b3−ab+ab2+a2b−a2b
24 maj 19:03
razor: a tych wzorów co podawałeś wcześniej to już zapomniałeś?
24 maj 19:04
lr: czyli w liczniku 2(√5−√3), w mianowniku 2 i po skróceniu (√5−√3)
24 maj 19:08