d
.: | | cosα | | sin2α | | α | |
Udowodnij ,ze |
| * |
| =tg |
| |
| | 1+cosα | | 1+cos2α | | 2 | |
24 maj 16:00
sushi_ gg6397228:
wzory na katy podwojone znasz ?
24 maj 16:06
.: tak
24 maj 16:07
sushi_ gg6397228:
to rozpisz cos 2x i sin 2x
24 maj 16:08
.: | | sinα | | α | |
wychodzi mi : |
| =tg |
| |
| | 1+cosα | | 2 | |
24 maj 16:09
.: PO SKRÓCENIU
24 maj 16:10
sushi_ gg6397228:
teraz trzeba rozpisac prawa strone
| | x | | sin x/2 | | sin x/2 * cos x/2 | |
tg |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | cos x/2 | | cos2 x/2 | |
| 2* sin x/2 * cos x/2 | |
| = ...... |
| 2* cos2 x/2 | |
24 maj 16:14
24 maj 16:18
sushi_ gg6397228:
i dół zwinac z
cos 2y=.... wzór przekształcic i podstawic do dołu ( celowo dałem "y" , aby literki sie nie
mieszały)
24 maj 16:19
.: kurcze jak go zwinąc masz pomysł ?
24 maj 16:28
sushi_ gg6397228:
rozpisz wzor na boku
cos 2y= 2*....−1
a potem zmien zmienne 2y=x i do wzoru powrot
24 maj 16:33
.: 2cos2α−1
24 maj 16:36