5 lis 17:57
godzio187: 1)
d=5 −> 2r=d −> r=2,5
l=2πr=2*3,1*2,5=15,5
2)
d=2,5 −> r=1,25
l=2πr=2*3,14*1,25=7,85
3)
12,56=2πr
r=2
d=2r=4
5 lis 18:01
orka:
d −−− dł. średnicy
Szybciej byś to policzyła....... od czasu pisania posta

1/Ob= πd = 3,14 *5 =........
2/ Ob = πd = ...........
3/ 2πd = 12,56
r=
12d=.........
powodzenia , weź "liczydło" i licz
5 lis 18:04
gosania: 1) obw.=3,1*5=15,5cm
2)obw.=3,14*25cm=78,5cm
3) obw.=125,6cm
π=3,14
obw.=2rπ
125,6=2*3,14*r
r=20cm− promien
4ocm− srednica
5 lis 18:05
Soczysty: 1. obwód koła
π = 3,1
r = 5
wzór = 2 * π * r
2. wszystko jak w pierwszym zadaniu, oprócz tego że
3. jeśli obliczysz powyższe dwa to z tym nie będziesz miał problemu.
5 lis 18:07
Soczysty: Taka uwaga do wszystkich. Dawanie ryby moim zdaniem nie ma sensu. Rozdawajcie wędki
5 lis 18:09
AdaS: heh to sa tylko po jednym przykładzie z każdego z 3 zadań wiec to tylko było pokazanie jak
rozwiązywać na tym co rozwiązaliście mi po 1 zadaniu rozwiąże resztę
5 lis 18:18