równania różniczkowe
Alois~: mam taki przykład i nie zgadza się odpowiedz:
2x+3y−1+(4x+6y−5)y'=0
moje rozwiązanie w skrócie :
t=2x+3y
y'= −2/3 +1/3 t'
2t+9ln|t−7| =x +c
2(2x+3y) +9 ln |2x+3y−7|=x +c
3(x+2y+3ln|2x+3y−7| = c
a w odpowiedzi jest tak : x+2y +3ln|4x+6y −14|= c
24 maj 15:31
sushi_ gg6397228:
zapisz pierwsze przekształcenie, jakie bedzie po zamianie zmiennych
24 maj 15:32
Alois~: 2x+3y−1+[2(2x+3y) − 5] y'=0
24 maj 15:34
Alois~: a potem t− 1 +[2t−5]( −2/3 +1/3 t' ) = 0
24 maj 15:34
sushi_ gg6397228:
to jest przed zamiana zmiennych, prosze o podanie po zamianie zmiennych, bo tam moze byc bład
24 maj 15:35
sushi_ gg6397228:
i reszta obliczen, na razie jest ok
24 maj 15:38
Alois~: 2x+3y−1+[2(2x+3y) − 5] y'=0
t=2x+3y
y'= −2/3 +1/3 t'
t− 1 +[2t−5]( −2/3 +1/3 t' ) = 0
t−1 + [2t−5](−2/3 +1/3 dt/ dx) =0
(2t−5)/ (t−7) dt = dx
i potem juz 2t +9ln|t−7| =x+c
24 maj 15:40
Alois~: i podstawienie z t i wyszło tj pisałam
2(2x+3y) +9 ln |2x+3y−7|=x +c
3(x+2y+3ln|2x+3y−7| = c
24 maj 15:41
sushi_ gg6397228:
zmuszasz mnie do policzenia.
miales zapisac po kolei jak liczysz, a nie pierwsze 2 linijki i dwie ostatnie, a w srodku
dziura
24 maj 15:43
Alois~: ok to juz pisze
24 maj 15:44
Alois~: 2x+3y−1+[2(2x+3y) − 5] y'=0
t=2x+3y
y'= −2/3 +1/3 t'
t− 1 +[2t−5]( −2/3 +1/3 t' ) = 0
t−1 + [2t−5](−2/3 +1/3 dt/ dx) =0
t−1−2t *2/3 + 2t* 1/3 dt/dx + 10/3 − 5/3 dt/dx =0
3t−3−4t+2t dt/dx +10−5dt/dx= 0
dt/dx(2t−5)=0
(2t−5)/ (t−7) dt = dx
24 maj 15:49
sushi_ gg6397228:
dotąd jest ok
2t +9ln|t−7| =x+c
moze zrobili inne podstawienie np: t= 4x+6y−5
24 maj 15:52
Alois~: ∫2dt + ∫9/(t−7)dt = ∫dx
o ile dobrze podzielone wielomiany to
2(2x+3y) +9 ln |2x+3y−7|=x +c
3(x+2y+3ln|2x+3y−7| = c
24 maj 15:52
Alois~: a jesli dałam takie podstawienie to może być czy to jakiś błąd? dziękuje że sprawdzasz !
24 maj 15:54
sushi_ gg6397228:
| | t' | | 2 | |
(t−1) + (2t−5) ( |
| − |
| )= 0 / *3 |
| | 3 | | 3 | |
3t−3 + (2t−5) (t'− 2)= 0
3t−3 + (2t−5)* t' −4t +10 = 0
i wyszlo to co miało wyjsc
2t + 9 ln |t−7| =x+c
24 maj 15:56
Alois~: dziękuje bardzo
24 maj 15:58
sushi_ gg6397228:
policzyli dla t= 4x+6y−5
i wtedy masz
| | t' | | 4 | |
0,5 t + 1,5 + t ( |
| − |
| )= 0 / *6 |
| | 6 | | 6 | |
3t +9 +t (t'−4)=0
t* t'= t−9
....
t+ 9 ln |t−9| = x+ c
....
24 maj 16:04
Alois~: tak doliczylam teraz i widze że nadl nie tak coś jest z tą odpowiedzią chyba
bo jak podstawi się t
to wyjdzie 4x+6y−5 + 9 ln|4x+6y − 14 | =x +c
3x+6y−5 + 9 ln|4x+6y − 14 | = c
a podali odp : x + 2y + 9 ln|4x+6y − 14 | = c
czy coś nadal plącze ?
24 maj 16:40
sushi_ gg6397228:
3x+6y−5 + 9 ln|4x+6y − 14 | = c1
3x+6y + 9 ln|4x+6y − 14 | = c 2 / :3
............. = c
24 maj 16:45
Alois~: a co się dzieje z tą 5 ?
24 maj 16:47
sushi_ gg6397228:
została zjedzona przez stałą, widzisz sa c1, c2, c
24 maj 16:49
Alois~: ok

dziękuje bardzo za pomoc
24 maj 16:53
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
24 maj 16:53