Dane są parametryczne równania ruchu punktu:
forever : Dane są parametryczne równania ruchu punktu:
x=−2rcospt
y=rsinpt
p=const
t1=(π/4)p
wyznacz:
a) tor ruchu punktu
b) prędkość chwilową
c) drogę
d) przyśpieszenie chwilowe
e) promień krzywizyny
Dokonaj rysunek.
24 maj 15:15
Iv: 1.Tor ruchu: przekształć równania parametryczne do postaci:− x\2r=cospt, y\r=sinpt, potem
podnieś do kwadratu i dodaj stronami i wykorzystaj jedynkę trygonometryczną. Wyjdzie równanie
paraboli.
2. Prędkość chwilowa: oblicz vx=dx\dt i vy=dy\dt, to składowe v, wartość v policzysz ze
wzoru:
v=√vx2+vy2.
3. Drogę policzysz ze wzoru ∫v(t)dt w granicach od t0 do jakiegoś t1. v(t) masz policzone w
punkcie2.
4. Przyśpieszenie chwilowe: a=(ax, ay), a=√ax2+ay2, przy czym
ax=dvx\dt=d2x\dt2,
ay=dvy\dt=d2y\dt2.
5.Promień krzywizny: możesz zastosować wzór:
ϱ=(vx2+vx2)32\|vxay−vyax| ( w środku znak dzielenia "\")
25 maj 17:49