współczynniki b i c pierwiastek zespolony
Kamil: proszę o wskazówkę
Równanie x2+bx+c=0 , gdzie b,c∊ℛ ma jeden pierwiastek x=−1+j3. Wyznacz parametry b i c.
Próbowałem wzorami Vieta, ale nie bardzo to wychodziło, może ktoś ma jakiś pomysł bo mi się
skończyły
24 maj 13:56
sushi_ gg6397228:
a o sprzężeniu słyszałeś ?
24 maj 13:58
Kamil: pewnie że słyszałem, tylko powiedz co masz na myśli mówiąc tutaj o sprzężeniu
24 maj 14:06
sushi_ gg6397228:
jezeli z1= x+iy jest rozwiazaniem, to z2= x−iy tez jest rozwiazaniem
24 maj 14:08
Kamil: rozumiem dzięki
24 maj 14:09
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
24 maj 14:10
Kamil: powiedz mi jedną rzecz dobry człowieku czy jest jakaś różnica bo nie mogłem się doszukać miedzy
postacią prostokątną a kwadratową l. zespolonej?
24 maj 14:14