Rozwiąż nierówność
Radek: Witam jak rozwiązać taką nierówność ? Podnieść do kwadratu mogę?
√1−14x+492<13
1−14x+492<169
24 maj 13:31
ICSP: nie zgubiłeś x przypadkiem ?
24 maj 13:34
Piotr 10: Tak możesz obie strony są dodatnie
24 maj 13:34
5-latek: Radku mozesz tylko najpierw dziedzina bo to jest nierownosc i raczej metoda starozytnych tego
nie rozwiazesz . Ale chyba pod pierwiastkiem to ma byc co innnego Sprawdz jeszce raz zapis
24 maj 13:35
Radek: Nie nie zgubiłem . Hmyy tylko co dalej
24 maj 13:35
5-latek: moze ma byc √1−14x+49x2?
24 maj 13:37
tigi:
1−14x+49x2= (1−7x)2
√(1−7x)2= |1−7x|= |7x−1|
a teraz dokończ |7x−1|<13
24 maj 13:39
Radek: No tak zgubiłem x.
Więc:
1−14x+49x
2<169
49x
2−14x−168<0
7x
2−2x−24<0
Δ=676
√Δ=26
24 maj 13:45
ICSP: √1 − 14x + 49 < 13
|1 − 7x| < 13
−13 < 1 − 7x < 13
−14 < −7x < 12
24 maj 13:49
ICSP: √1 − 14x + 49x2 < 13
24 maj 13:49