własności liczb całkowitych, A. Kiełbasa
......: Wykaż, że jeżeli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n również ma
tę własność.
n=a2+b2 , gdzie a,b ∊ ℤ
5n= 5(a2+b2)= 5a2+5b2 − suma w nawiasie jest liczbą całkowitą, jej pieciokrotność
również.
czy to już koniec zadania?
we wskazówce mam 5n= 5(a2+b2)=(a2+4b2)+(4a2+b2)
24 maj 13:26
ICSP: masz pokazać, że 5n = c2 + d2 gdzie c i d są liczbami całkowitymi
24 maj 13:30
Piotr 10: to nie koniec
24 maj 13:30
Piotr 10: Teraz pobaw sie we wzory skroconego mnozenia ( dokladnie 2 )
24 maj 13:33
Piotr 10: 5a2+5b2 = 4a2 + 4b2 + a2 + b2 = (2a)2 + (2b)2 + a2 + b2 =
(2a)2 + b2 + (2b)2 + a2= (2a + b) 2 + (2b − a)2
c.n.w
24 maj 13:33
ICSP: Dajesz podpowiedź, a za chwilę wrzucasz gotowe rozwiązanie ?
Gdzie tutaj logika ?
24 maj 13:50
.......: rozumiem twoje przekształcenie, ale dlaczego nie można skończyć na tym etapie gdzie ja?
24 maj 13:50
Trivial: A gdzie jest u Ciebie w ogóle dowód? 5a2 to dla Ciebie kwadrat liczby całkowitej?
24 maj 13:52
.......: a∊ℤ, a2∊ℤ, więc 5a2 również
24 maj 13:58
ICSP: Nie rozumiesz treści polecenia.
24 maj 14:01
.......: dobra, już kumam 5a2 ni z tyłka wyjęty kwadrat
24 maj 14:05
PW: Poproszę o definicję "ni z tyłka wyjętego kwadratu". Czterdzieści pięć lat zgłębiam tajniki
matematyki, a tego jeszcze nie znam.
24 maj 16:20
Mila:
24 maj 16:22