przestrzenie
zadanie: Sprawdz, ze nastepujace podzbiory przestrzeni trójmianów kwadratowych R2[x] sa
podprzestrzeniami wektorowymi:
a) V1={f∊ R2[x] : f(2)=0} ; b) V2={f∊ R2[x] : f'(1)=0}.
podzbiory te beda podprzestrzeniami wektorowymi jesli suma wektorow ktore naleza do tej
podprzestrzeni bedzie rowniez do niej nalezala oraz gdy iloczyn wektora przez dowolna liczbe
tez bedzie nalezal do tej podprzestrzeni
a) f(x)=ax2+bx+c
f(2)=4a+2b+c=0
i teraz co nalezy zrobic? jak stworzyc wektory?
24 maj 12:48
zadanie: moge prosic o pomoc?
24 maj 13:43
zadanie: ?
24 maj 17:29
zadanie: w jaki sposob zapisac to jako sume?
24 maj 19:03
zadanie: ?
24 maj 19:35
WueR:
A nie mozna bez tych zabaw ze wspolczynnikami?
Niech a,b ∊ V1 oraz α∊R. Wtedy a(2) = 0 = b(2) i mamy:
(a + b)(2) = a(2) + b(2) = 0 + 0 = 0, wiec a + b ∊ V1,
(αa)(2) = αa(2) = α0 = 0, stad αa ∊ V1.
b) analogicznie
25 maj 00:14
zadanie: dziekuje
25 maj 01:25