Wartość bezwzględna
Dawid: 3x−|x +1|=x+4
1. x+1≥0
x≥−1
3x−x+1=x+4
x=3
2. x+1<0
x<−1
3x+x−1=x+4
Gdzie popełniłem błąd? Bo rozwiązaniem powinna być liczba 5
Dziękuje za pomoc
24 maj 11:47
Piotr 10: 3 x − (x+1) = x+ 4
3x − x − 1= x+4
24 maj 11:51
Piotr 10: 2 przypadek
x < − 1
3x − ( −x −1) = x+4
3x+x +1=x+4
3x = 3
x=1 ∉D
JEŚLI MASZ MINUS PRZED NAWIASTEM TO ZMIENIASZ ZNAK
24 maj 11:52
Dawid: To wartość bezwzględna zamienia się w nawias ?
24 maj 11:55
J:
W drugim też żle ... 3x + x + 1
24 maj 11:55
J:
Dla x < − 1 I x+1 I = (− x − 1)
24 maj 11:57
Piotr 10: Jeśli masz minus przed wartoscia bezwzgledna to bierz w nawias, mozesz to zrobic tez w pamieci
24 maj 11:57
Dawid: To chyba lepiej jak przekształcę równanie do
|x+1|=2x−4
24 maj 11:59
Piotr 10: Oczywiście najlepiej redukcja wyrazow podobnych i dopiero opuszczasz WB
24 maj 12:02
J: Dokładnie..., tak jak napisał Dawid ... najprostszy sposób, bez żadnych przedziałów.
24 maj 12:02
Dawid: Rozumiem dziękuje .
24 maj 12:03
Piotr 10: Możesz teraz podniesc do kwadratu obustronnie i zalożenie 2x − 4 ≥0
24 maj 12:04
J: Po co ? ⇔ x+1 = 2x − 4 lub x+1 = −2x + 4 ... i po temacie.
24 maj 12:05
24 maj 12:09
Dawid: x+1 = 2x − 4 lub x+1 = −2x + 4
x=5 lub x=1
a ma być jedno rozwiązanie
24 maj 12:14
J: Bo nie podał prostszej metody ...
⇔ 2x − 6 < x + 3 < 6 − 2x
24 maj 12:15
op:
y=|x+1|
y=2x−4
rozwiązanie
24 maj 12:17
J:
Bo jeśli masz równanie: Ix+1I = 2x − 4 , to musisz zrobić dodatkowe założenie : 2x − 4 ≥ 0 ⇔
x ≥ 2 ... i dlatego rozwiązanie x = 1 odpada.
24 maj 12:32