7% telewizorów ma wadę produkcyjną. 83% z tych, które mają wadę nie da się napra
mmm: 7% telewizorów ma wadę produkcyjną. 83% z tych, które mają wadę nie da się naprawić, resztę
sprzedaje się jako bez wady po naprawie Jakie jest prawdopodobieństwo, że zakupiony telewizor
był wcześniej naprawiany?
24 maj 08:30
5-latek: Rachunek prawdopodobienstwa jest dla czarodziejek i czarownikow (nie dla mnie
24 maj 08:33
kochanus_niepospolitus:
10'000 −−− tyle produkują
700 −−− tyle jest uszkodzonych
700*0,83 = 581 −−− tyle nie naprawią
czyli naprawią 700−581 = 119 sztuk (na każde 9'419 wypuszczone na rynek)
więc jakie jest prawdopodobieństwo
24 maj 08:59
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych (telewizory wystawione do sprzedaży w liczbie n) Ω jest sumą dwóch
rozłącznych zbiorów B
1 i B
2.
B
1 − telewizory wyprodukowane bez wady, P(B
1) = 0,93 p (93% produkcji)
B
2 − telewizory po naprawie, P(B
2) = 0,17•0,07 p (naprawione 17% z 7% wadliwej produkcji).
Tak więc liczba n telewizorów wystawionych do sprzedaży jest określona wzorem
n = 0,93 p + 0,17•0,07 p
n = 0.93p + 0.0119p = 0,9419 p.
Stosunek liczby naprawianych telewizorów do liczby n wystawionych do sprzedaży jest równy
| | 0,0119 p | | 119 | |
P(B2) = |
| = |
| |
| | 0,9419 p | | 9419 | |
(stosujemy klasyczną definicję prawdopodobieństwa).
Wcale to nie jest "bardziej naukowe" rozwiązanie niż mojego szanownego poprzednika − to tylko
dla takich, którzy będą krzyczeć:
− A dlaczego mamy zakładać, że tych telewizorów wyprodukowano tylko (aż) tysiąc?
Czy tysiąc, czy p − liczba ta i tak się skróci przy obliczaniu P(B
2).
24 maj 10:29
PW: Poprawka: ma być |B1| = 0,93 p (wiersz 3.) i |B2| = 0,17•0,07 (wiersz 4.) − liczymy
w tym momencie nie prawdopodobieństwa, lecz liczności zbiorów (coś się zamyśliłem i poszło
głupstwo).
24 maj 10:33