F.kwadratowa
Lukas:

Szkicując wykres funkcji rozwiąż nierówność
a) |x
2−5|>4
Jak odczytać z wykresu ?
24 maj 00:00
Domel: No dla jakich x−ów masz wykres nad niebieską linią
24 maj 00:02
Eta:
x∊(−∞,−3)U(−1,1)U(3,∞)
24 maj 00:03
Domel: Witam
Eta 
ciekawe czy
Lukas też do tego doszedł
24 maj 00:05
Eta:
Witam
Domel 
.......a no ciekawe?
24 maj 00:05
Lukas:
Witam

Już teraz tak Domelku

Dziękuję
24 maj 00:08
Eta:
24 maj 00:09
Lukas:
Nie wiedziałem, że to tak się czyta

Ale teraz już wiem
24 maj 00:11
Eta:
24 maj 00:18
Lukas:
Jeszcze jak jesteś na forum to kilka wskazówek

Mam funkcje daną wzorem f(x)=x
2+2x+c
wyznacz te wartości wsp c dla których wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji f należy
do paraboli y=2x
2−7x+1
W=(x
w,2x
2−7x+1)
Jak to zacząć ?
24 maj 00:22
Eta:
| | −2 | |
xw= |
| =−1 , yw=f(xw)= ........... = c−1 ⇒W(−1,c−1) |
| | 2 | |
teraz podstaw za x=−1 i y=c−1 do paraboli y=2x
2−7x+1
24 maj 00:29
Lukas:
Ok, wyszło poprawnie.
24 maj 00:32
Eta:
24 maj 00:32
Lukas:
Wykaż, że jeśli funkcje f(x)=x2+px+q i g(x)=x2+qx+p gdzie p≠q mają wspólne miejsce zerowe to
p+q=−1
x2+px+q=x2+qx+p
px+q−gx+p
px−qx=p−q
x(p−q)=p−q
x=1
I dalej nie wiem co ?
24 maj 00:35
Eta:
xo=1 ⇒ f(1)=0 i g(1)=0 ⇒ ......
24 maj 00:38
Lukas:
Ale tam mam p+q=−1 ?
24 maj 00:41
Eta:
f(1)=1+p+q=0 ⇒.....
g(1)= 1+q+p=0 ⇒...... teza
24 maj 00:43
Lukas:
Dziękuję, świetnie tłumaczysz !
24 maj 00:43
Eta:
24 maj 00:45
Lukas:
Ostatnie już na dzisiejszą noc:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c funkcja
f(x)=(x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−c)(x−a) ma co najmniej jedno miejsce zerowe
f(x)=3x2−2(b+a+c)x+ab+bx+ac
Ale co mi to dało ?
24 maj 00:51
Eta:
f(x) = 3x2−2(a+b+c)x +ab+bc+ac
warunek Δ≥0
.........
24 maj 00:59
Lukas:
I to wystarczy ?
Dokończę jutro, dobranoc.
24 maj 01:00
Eta:
Miłych snów

nie tylko o matematyce
24 maj 01:03
Lukas:
Raczej nastawiam się na ciężką pracę

zaczynam więcej rozumieć i to mnie cieszy
24 maj 01:05