Granica ciągu
bratmatis: wyciągnąc
3√2n przed nawias?
23 maj 23:58
Eta:
teraz podziel licznik i mianownik przez
3√2n
24 maj 00:00
Eta:
g=−2
24 maj 00:01
bratmatis:
24 maj 00:05
bratmatis: natomiast w takim przykladzie:
| 6n | |
| najlepiej zrobić? |
| 2+√2n | |
24 maj 00:07
Domel: znowu − czy pod pierwiastkiem jest tylko 2 czy 2n
24 maj 00:13
Domel: Jeżeli 2n − to
| | 3*√2n*√2n | | √2n*(3*√2n) | |
limn→oo |
| = limn→oo |
| = |
| | 2+√2n | | | |
| | 3*√2n | | 3*√2n | |
= limn→oo |
| = limn→oo |
| = |
| | | | 0+1 | |
| | 3*√2n | |
= limn→oo |
| = limn→oo 3*√2n = oo |
| | 1 | |
24 maj 00:28
Eta:
Licznik szybciej rośnie niż mianownik ⇒ g=+∞
24 maj 00:30
bratmatis: ma wyjśc 3√2
24 maj 09:39
sushi_ gg6397228:
to podziel licznik i mianownik przez "n"
24 maj 10:01
zawodus: Zapisuj dobrze te granice, bo potem wychodzi co wychodzi. Eta napisała ci dobrze, ale do
innego przykładu.
24 maj 10:04
bratmatis: odpowiedz: 3√2
24 maj 10:08
24 maj 10:13
bratmatis: | 6n | | 6n | | 6 | | 6 | |
| −> |
| |: n −> |
| = |
| |
| 2 + √2n | | 2 + n* √2 | | 0 + √2 | | √2 | |
| | 6*√2 | | 6*√2 | |
−> |
| = |
| = 3√2 |
| | √2*√2 | | 2 | |
poprawnie?
24 maj 10:21
bratmatis: Nie rozumiem tylko rzeczy jednej że √2n −> można zapisać jako n* √2
24 maj 10:22
sushi_ gg6397228:
widzisz , że sa dwa rózne przykłady ?
5* √2= √2* 5 i √(2*5) −−> to są dwie różne liczby
bazgrolisz i potem mamy się domyślać gdzie stoi "n"
24 maj 10:24
bratmatis: Dobrze moja wina, faktycznie "n" stoi za pierwiastkiem
dzięki
24 maj 10:25
24 maj 10:41
zombi: Tak.
24 maj 10:54