Równanie symetralnej odcinka
Tomasz: Symetralna − Proszę o sprawdzenie.
1. Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A =(−3;4) i B=(0;7)
Używam metody przez układ równań y = ax+b
4=−3a+b
7=0a+b
a=1
Liczę środek odcinka AB:
współczynnik kierunkowy
a*a1=−1
1*a1=−1
a1=−1
Podstawiam dane i liczę symetralną
y = ax+b
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
5 |
| =−1*1 |
| +b ⇒ 5 |
| =−1 |
| +b ⇒ b = 7 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
równanie symetralnej ⇒ y=−1x+7
Dobrze ?
23 maj 23:17
ja: ok
23 maj 23:19
razor: Środek odcinka źle
23 maj 23:19
ICSP: Czyli chcesz mi powiedzieć, że symetralna odcinka AB przechodzi przez punkt B

Do poprawny.
23 maj 23:20
PW: Każdy punkt P = (x,y) na symetralnej ma tę własność, że
|PA| = |PB|.
Zapisujemy to za pomocą współrzędnych i odpowiedź gotowa. Nie trzeba liczyć środka odcinka ani
pisać równania prostej przechodzącej przez A i B.
23 maj 23:27
Tomasz: Nie wiem gdzie zrobiłem błąd. Może ktoś naprowadzić ?
23 maj 23:27
Tomasz: PW − Czym jest punkt P ?
23 maj 23:28
ja: | | −3 | | 1 | |
Srodek dobrze policzyłas , tylko źleprzepisałaś |
| =−1 |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 maj 23:30
Tomasz: Czyli w końcu zadanie jest poprawnie rozwiązane, czy nie ? Przyznam szczerze, że nie miałem
nigdy Planimetrii i wszystkiego dzisiaj uczyłem się sam, także chciałbym wiedzieć czy dobrze
rozumiem jak to się robi.
23 maj 23:32
5-latek: | | −3 | |
Tu , |
| = −1,5 a nie 1,5 |
| | 2 | |
23 maj 23:32
Eta:
23 maj 23:33
ja: Myślisz prawidłowo , tylko popraw ten błąd!
23 maj 23:34
PW: | | 11 | | 1 | |
A powiedz mi − czemu służy takie zamienianie , że na przyklad |
| = 5 |
| ? Chyba żeby |
| | 2 | | 2 | |
się prędzej pomylić? Tak liczą dzieci w podstawówce, bo im łatwiej odejmować części całkowite
osobno o ułamkowe osobno, ale już przy mnożeniu mamy koszmar. Odzwyczaj się od tego głupiego
zapisu.
23 maj 23:34
5-latek:

Zielona to symetralna
23 maj 23:38
Eta:
S(−1,5 ; 5,5)
| | 7−4 | |
wsp. kier AB : aAB= |
| = 1 |
| | 0+3 | |
| | 1 | |
symAB ⊥AB to sym AB: y= − |
| (x−xS)+yS |
| | aAB | |
y=−(x+1,5)+5,5 ⇒
y=−x+4
23 maj 23:39
Tomasz: już widzę.
| | 1 | | 1 | |
5 |
| = −1*(−1 |
| ) +b ⇒b = 4 |
| | 2 | | 2 | |
równanie symetralnej y= −1x+4, tak ?
23 maj 23:41
PW:
|AP|2 = (x+3)2 + (y−4)2
|BP|2 = (x−0)2 + (y−7)2
|AP| = |BP| ⇔AP|2 = |BP|2 ⇔ (x+3)2 + (y−4)2 = (x)2 + (y−7)2 ⇔
x2+6x+9 + y2−8y+16 =x2+y2−14y+49 ⇔ 6x+25 − 8y = −14y + 49 ⇔
6y = − 6x + 24 ⇔ y = −x + 4.
Nic nie umiem, tylko wzór na odległość punktów.
23 maj 23:52
Tomasz: Dzięki za zainteresowanie.
23 maj 23:53
Eta:
23 maj 23:57