Trójkąt równoboczny.
Martiminiano: Czy mając dwa boki równej długości i kąt przy wierzchołku wynoszący 60 stopni mogę stwierdzić,
że trójkąt jest równoboczny? Czy póki co jest on tylko równoramienny i muszę znaleźć jeszcze
jeden kąt?
23 maj 23:00
Piotr:
jest to kat miedzy tymi rownymi bokami ?
zrob rysunek
23 maj 23:03
Mila:
Jest.
23 maj 23:04
Piotr:
c
2 = 5
2+5
2−2*5*5*cos60
o ile wychodzi ?
23 maj 23:07
Martiminiano:

Pierwszy raz rysuję na tej stronie, wybaczcie, że tak wyszedł mi "rysunek". Dla jasności
|AB|=18
|AC|=18, a kąt CAB=60stopni.
23 maj 23:10
PW: Jezeli trójkąt jest równoramienny i miara któregokolwiek z kątów jwynosi 60°, to wszystkie kąty
mają po 60° − to bardzo łatwo pokazć
23 maj 23:10
Martiminiano: Twierdzenie cosinusów zaczynam dopiero za tydzień stąd moje pytanie. To wyszło mi przy okazji
jakiegoś zadania z wykorzystaniem twierdzenia Talesa. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
23 maj 23:11
Mila:
∡B=∡C=(180o−60o):2=60o
23 maj 23:12
Martiminiano: Geometria niestety u mnie kuleje i zacząłem dopiero teraz z nią przygodę na poważnie. Dziękuję
wszystkim za odpowiedź
23 maj 23:14