Proszę o sprawdzenie, granica ciągu
bratmatis: an = n√(7/8)n+1+ (8/7)3
Wyszło mi że lim n√(7/8)n+1+ (8/7)3 = 8/7
23 maj 22:37
Domel: Czy pierwiastek dotyczy tylko 1−go elementu czy całości
23 maj 22:40
bratmatis: calości
23 maj 22:42
23 maj 22:47
Saizou : a nie limn→+∞an=1
23 maj 22:47
ICSP: Sprawdź wolframem.
23 maj 22:48
bratmatis: ale dlaczego?
zrobiłem tak:
n√ (8/7)n ≤ Calość wyrazenia ≤ n√(8/7)n +(8/7)n +(8/7)n
23 maj 22:49
23 maj 22:49
bratmatis: z pierwszego wychodzi 8/7, z 3 1* 8/7 = 8/7 więc odpowiedz
8/7
23 maj 22:50
ICSP: ciekawe
23 maj 22:51
bratmatis: to jak dobrze zrobilem czy zle
23 maj 22:52
Saizou : | | 7 | |
chociaż na moje też powinno być |
| |
| | 8 | |
23 maj 22:52
ICSP: źle zrobiłeś.
23 maj 22:54
ICSP: dla dowolnego naturalnego n mamy :
Zatem granica to 1
23 maj 22:56
23 maj 22:57
ICSP: | 8 | |
| też jest podniesione do potęgi n ? |
| 7 | |
23 maj 22:58
bratmatis: Tak jak w przykladzie
23 maj 22:59
ICSP: w takim razie masz dobrze
23 maj 23:00
bratmatis: o jejku napisalem w przykladzie
3
23 maj 23:01
bratmatis: dziękuje wam za sprawdzenie

Jak będe mial jeszcze jakies pytanie będe pisał

Kocham was ♥
23 maj 23:02
bratmatis:
23 maj 23:02
Saizou :
może nie przesadzaj z tymi 'dowodami' miłości
23 maj 23:04
bratmatis: zarty zartami tiaaa
23 maj 23:07
23 maj 23:12
ICSP:
23 maj 23:13
Saizou : jak dla mnie
23 maj 23:14
Domel: A tak można

lim
n→oo n√(7/8)n+1+(8/7)n = lim
n→oo (7/8)*
n√1+(8/7)n+(8/7)2n =
= lim
n→oo (7/8)*
n√1+(8/7)n*(1+(8/7)2) = lim
n→oo (7/8)*(8/7)*
n√0+(1+(8/7)2) =
lim
n→oo n√1+(8/7)2 = 1
23 maj 23:14
bratmatis: wynik Ci zły wyszedł
23 maj 23:15
bratmatis: dziękuje @ ICSP and @ Saizou
23 maj 23:16
bratmatis: Bardzo proszę o sprawdzenie kolejnego przykładu, trochę innego od pozostalych
http://scr.hu/349/b8uou
jeszcze go nie skończyłem ale wychodzi że 1
23 maj 23:23
23 maj 23:23
Saizou : ja już tu nie pomogę, bo ja dopiero raczkuję w tym temacie xd
23 maj 23:25
bratmatis: Zrobiłem −1,1 z przedzialu funki trygonometrycznej
23 maj 23:26
23 maj 23:29
Saizou : a nie powinno być 0
23 maj 23:31
bratmatis:
23 maj 23:31
Saizou :
ja bym kombinował coś z faktem że
23 maj 23:33
bratmatis: a po co?
23 maj 23:33
bratmatis: jak przedział masz od −1 do 1
23 maj 23:33
Saizou :
| | n+1 | |
szybciej chyba jeśli pomnoży się przez |
| |
| | n5 | |
23 maj 23:35
ICSP: źle rozwiązane.
23 maj 23:36
ICSP: −1 ≤ cos(n
5) ≤ 1 : // n+1
| −1 | | cos(n5) | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n+1 | | n+1 | | n + 1 | |
23 maj 23:36
bratmatis: @ ICSP, proszę wkazać bląd
23 maj 23:36
ICSP: Gubisz się dodatkowo w podstawowych granicach.
23 maj 23:37
bratmatis: zbędnie mnozylem
23 maj 23:37
Domel: przecież
−1 <cos(n5) <1
a mianownik →oo
to całość idzie do 0
23 maj 23:41
bratmatis: Czyli ma wyjść −1 ?
23 maj 23:41
Domel: Sorki
ICSP − nie odświeżałem
23 maj 23:44
Domel: ma wyjść 0
23 maj 23:44
Domel: Zasada − dowolna liczba/oo = 0
23 maj 23:45
bratmatis: hmm to co mi nie wychodzi z tego 1 / n+1
23 maj 23:47
Domel: Spójrz na post
ICSP[ z 23:36
| −1 | | cos(n5) | | 1 | |
| < |
| < |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
jeżeli n→oo to
| −1 | | cos(n5) | | 1 | |
| < |
| < |
| |
| oo | | oo | | oo | |
23 maj 23:52
bratmatis: widzę ten post więc
1 / n+1 = 1 / 0 = 0?
23 maj 23:54
Domel: przecież dla n→∞ => n+1 → ∞ a nie do "0" no a
1 / (n+1) czyli 1 / ∞ → 0
23 maj 23:58