Ciągi. zadania
Tomasz: Może mi ktoś to sprawdzić ?
a1 − 2x+3
a2 − x
2+2
a3 − 5x
2−1
23 maj 20:41
Saizou : a może jakaś treść zadania ?
23 maj 20:44
Bogdan:
a o co chodzi?
23 maj 20:44
Lukas:
ja mówię, że źle
23 maj 20:57
Tomasz: | | 7−√7 | |
Treść zadania nie jest ważna. w a1 jest byk. Miało być |
| . Prosiłem po prostu, aby |
| | 3 | |
ktoś podstawił x'y i sprawdził moje wyliczenia. Zapomniałem też dodać, że a1, a2 i a3
wyliczałem dla x1.
W każdym razie już wiem, że jest poprawnie. Przez średnie zainteresowanie na tej stronie (raz
dostaje 10 odpowiedzi w ciągu 30min, raz nie otrzymuje żadnej, a czasem rozmowa urywa się w
połowie zadania (po kilku postach) pozwoliłem sobie wykupić abonament pro na wolframalpha i
wszystko mam dobrze rozwiązane..
23 maj 21:39
Saizou :
Tomaszu pamiętaj że ta strona bazuje na dobroci innych ludzi i nie każdy ma w danej chwili
czas, btw jeśli się nie zna treści zadania to co niby mamy sprawdzać ?
23 maj 21:49
Tomasz: w sumie racja. Trochę pogmatwanie to wygląda, ale zadanie jest bardzo długie, dlatego postaram
się wszystko streścić:
Liczby 2x+3, x
2+2, 5x
2−1 (w podanej kolejności) są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz te
liczby.
Jak mówi polecenie, jest to ciąg arytmetyczny, a podane liczby są jego wyrazami w podanej
kolejności. używając więc równania 2a2 = a1+a3 doszedłem do formy 3x
2+2x−2 = 0. Δ= 28,
√Δ =
2
√7
Znając to zacząłem (zgodnie z poleceniem) wyznaczać te liczby.
| | −1−√7 | | 7−√7 | |
a1 = 2* |
| +3 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −1−√7 | | −(1+√7)2 | | (−1(1+√7))2 | |
a2 = ( |
| )2 +2 = |
| +2 = |
| +2 = |
| | 3 | | 32 | | 9 | |
| | (1+√7)2 | | 8+2√7 | | 8+2√7 | | 18 | | 26+2√7 | |
|
| +2 = |
| + 2 = |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | −1−√7 | | 8+2√7 | | 40+10√7 | | 9 | | 31+10√7 | |
a3 = 5( |
| )2 −1 = 5( |
| ) −1 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
i analogicznie wykonałem to samo podstawiając x2. Zadanie rozwiązane poprawnie ?
23 maj 22:07
Saizou : jak się wszystko zgadza to ok xd
23 maj 22:16
Saizou : x−sy wyszły mi takie same wiec ok
23 maj 22:22