| −1−√7 | ||
Na wstępie − jeśli mamy przykład − 2x+3 i x = | wówczas przykład wygląda tak : | |
| 3 |
| −1−√7 | −1−√7 | |||
2* | +3 czy 2*( | ) +3 ? | ||
| 3 | 3 |
| −1−√7 | ||
1. 2* | +3 | |
| 3 |
| −1−√7 | ||
2. ( | )2 + 2 | |
| 3 |
| −1−√7 | ||
3. 5( | )2 −1 | |
| 3 |
| −1−√7 | 2 | −1−√7 | 3 | −2−√7 | 9 | |||||||
1. 2* | +3 ⇔ | * | + | ⇔ | + | ⇔ | ||||||
| 3 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 |
| −7−√7 | ||
| 3 |
| −1−√7 | 1+7 | 8 | ||||
2.( | )2 + 2 ⇔ | ⇔ | ||||
| 3 | 9 | 9 |
i dlaczego napisałeś, że to = −7
drugie −−− wskazówka: WZÓR SKRÓCONEGO MNOŻENIA
52 = (2+3)2 prawda
a według Ciebie (2+3)2 = 22 + 32 = 4 + 9 = 13 ... hmmm chyba coś 'nie halo'
| 7−√7 | ||
−7 z rozpędu. W zeszycie jest | ||
| 3 |
| −1−√7 | 1 | √7 | ||||
wzór skróconego mnożenia − racja. Wówczas rozbijam sobie | na − | − | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | √7 | √7 | |||||
i wychodzi (− | )2 − 2*(− | )*(− | ) + (− | )2 ? | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| −1−√7 | (−1−√7)2 | ...... | ||||
( | )2 = | = | ||||
| 3 | 32 | 9 |
| −1−√7 | (−1−√7)2 | 1− −2√7+7 | 1+2√7+7 | 8+2√7 | ||||||
( | )2 = | = | = | = | ? | |||||
| 3 | 32 | 9 | 9 | 9 |
| 8+2√7 | 8+2√7 | 16+4√7 | ||||
tak, | , ale tam jest jeszcze +2. Zatem | +2 = | + | |||
| 9 | 9 | 18 |
| 36 | 52+4√7 | |||
= | ? | |||
| 18 | 18 |
| 8+2√7 | 8+2√7 | 18 | 26+2√7 | ||||
+2= | + | = | |||||
| 9 | 9 | 9 | 9 |
| 7−√7 | ||
a1 = | ||
| 9 |
| 26+2√7 | ||
a2 = | ||
| 9 |
| −1−√7 | 8+2√7 | 40+10√7 | 40+10√7 | |||||
i a3 = 5( | )2 −1 = 5( | ) −1 = | −1 = | − | ||||
| 3 | 9 | 9 | 9 |
| 9 | 31+10√7 | |||
= | ? | |||
| 9 | 9 |
| 7−√7 | ||
w a1 miało być oczywiście | ||
| 3 |