Oblicz:)
ola: 1)Pocisk armatni o masie 10 kg wulatuje z lufy z prędkością 600m/s. Ile wynosiła średnia siła
działania gazów pochodzących ze spalania prochu, jeżeli długość lufy wynosi 3m,a ruch pocisku
w lufie był jednostajnie przyśpieszony?
2)Ciało o masie 2 kg porusza się z prędkością 5m/s. Jaką prędkość uzyska to ciało jeżeliw
czasie 3 min będzie na niego działąć siła o wartości o 0.2 N. O zwrocie zgodnym ze zwrotem
wektora prędkości.
5 lis 17:49
Mateusz: | | at2 | |
Korzystamy ze wzoru S= |
| => ponieważ ruch pocisku jest bez prędkości początkowej ale |
| | 2 | |
| | Vk | |
wiemy że a = |
| węc połączmy te równania i otrzymamy:
|
| | t | |
v
k
s = −−−−− *t
2 =
t
−−−
2
| | vk*t | | 2s | | 2*3m | |
= |
| => przekształacamy i otrzymujemy t= |
| = |
| = 0,01s
|
| | 2 | | vk | | 600m/s | |
| | Vk | | 600m/s | | m | |
a = |
| = |
| = 60000 |
|
|
| | t | | 0,01s | | s2 | |
| | m | |
F = m*a = 10kg* 60000 |
| = 600000N = 600 kN
|
| | s2 | |
2 z układu równań wyznacz v
1
{F = m*a
5 lis 20:51