f.kwadratowa
Lukas:
Wielomiany f(x ) i g(x) spełniają warunki f(x) = 2x
2−x+5 i f(g(x))=2x
2+5x+8. Wyznacz wzór
wielomianu g(x )
g(2x
2−x+5)=2x
2+5x+8
Nic z tego nie wychodzi

Proszę o jakaś wskazówkę.
23 maj 17:29
razor: Przedstaw oba wielomiany w postaci kanonicznej
23 maj 17:34
zawodus: Najpierw zastanów się jakiej postaci jest g(x). Czy to jednomian stopnia 1, czy dwumian?
23 maj 17:34
23 maj 17:35
Lukas:
@zawodus własnie nie wiadomo co to jest to g(x) ?
23 maj 17:37
razor: Z postaci kanonicznej to widać
23 maj 17:37
Mila:
g(x) jest wielomianem co najwyżej stopnia pierwszego ( dla wyższego stopnia f(g(x)) byłby
stopnia wyższego niż 2.)
g(x)=ax+b
f(g(x))=2(ax+b)2−(ax+b)+5=2(a2x2+2abx+b2)−ax−b+5⇔
f(g(x))=2a2x2+4abx+2b2−ax−b+5 grupujemy wyrazy⇔
2a2x2+x*(4ab−a)+(2b2−b−5) i porównujemy z 2x2+5x +8
Spróbuj dokończyc.
23 maj 17:43
Trivial: Dokładnie tak jak mówi Mila.
23 maj 17:52
Lukas: Wiem jak porównać współczynniki Ale nie rozumiem pierwszej części
23 maj 17:55
Mila:
Konkretnie czego?
23 maj 18:01
Lukas: Pierwszej linijki rozwiązania
23 maj 18:09
Mila:
Przyklad1) g(x)=x+2
f(x+2)=2*(x+2)2−(x+2)+5 po wykonaniu działań i uporządkowaniu masz wielomian drugiego stopnia
2) przyklad 2
g(x)=x2+1
f(x2+1)=2*(x2+1)2−(x2+1)+5=2*(x4+2x2+1)−x2−1+5=
=2x4+4x2+2−x2+4=
=2x4+3x2+6 wielomian czwartego stopnia.
Dokończ tamto zadanie jak wskazałam i sprawdź.
23 maj 18:27
Lukas:
ja wiem że jak mam np: g(x)=(x+2) f(x)=x2+2x
to f(g(x))=(x+2)2+2(x+2)
Tylko nie mogę zrozumieć czemu tutaj jest funkcja liniowa ax+b ?
23 maj 18:37
Mila:
ax+b to wielomian stopnia pierwszego.
Lukas dokończ zadanie i sprawdź, to zrozumiesz.
23 maj 18:43
Lukas:
Już dokończyłem właśnie.
23 maj 18:45
Mila:
Wyniki?
23 maj 18:57
Lukas:
Ale to mnie nie zadowala..
23 maj 19:00
Mila:
g(x)=−x−1
f(−x−1)=2*(−x−1)
2−(−x−1)+5=2(x
2+2x+1)+x+1+5=
=2x
2+4x+2+x+6⇔
f(−x−1)=2x
2+5x+8 zgodność z warunkami zadania
====================
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
f(x+ |
| )=2*(x+ |
| )2−(x+ |
| )+5=2*(x2+3x+ |
| )−x− |
| +5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
f(x+ |
| )=2x2+6x+ |
| −x− |
| +5⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
f(x+ |
| )=2x2+5x+8 zgodność z warunkami zadania |
| | 2 | |
====================
23 maj 19:52
Lukas:
Dziękuję, już zrozumiałem.
23 maj 19:55