Skróć ułamki
cold-blooded: Skróć ułamki; podaj koniecznie założenia:
| | 9x2 + 30x + 25 | |
a) |
| |
| | 18x2 − 50 | |
| | 6x2 + 13x − 5 | |
c) |
| |
| | 9x2 + 3x − 2 | |
23 maj 16:51
zawodus: jakaś praca własna?
23 maj 16:55
pigor: ..., pytanie retoryczne. bo przykłady
wcale nie ...

i może pokażę, że można np.
tak:
| | 6x2+13x−5 | | 6x2−2x+15x−5 | |
c) |
| = |
| = |
| | 9x2+3x−2 | | 9x2−3x+6x−2 | |
| | 2x(3x−1)+5(3x−1) | | (3x−1)(2x+5) | |
= |
| = |
| = |
| | 3x(3x−1)+2(3x−1) | | (3x−1)(3x+2) | |
| | 2x+5 | |
= |
| i 3x−1≠0 i x+2≠0, czyli 3x≠1 i 3x≠−2 ⇔ |
| | 3x+2 | |
⇔
x∊R\ {13,−23}. ... i to wszystko . ...

...
23 maj 17:18
cold-blooded: Dziękuję za rozwiązanie
24 maj 07:14
5-latek: Ale czy je rozumiesz ?
24 maj 08:17
sushi_ gg6397228:
obstawiam, że na sprawdzianie i tak tego nie policzy −−> metodą podaną o 17.18;
tylko bedzie liczyć przez Δ, x1, x2 itd
24 maj 10:15
5-latek: Czesc

ja tez
24 maj 10:21
pigor: ..., no cóż, niech robi Δ−tą, ale niech wie, że to może zrobić...

bez,
no to jeszcze
| | 9x2+30x+25 | | (3x)2+2*3x*5+52 | |
a) |
| = |
| = |
| | 18x2−50 | | 2(9x2−25) | |
| | (3x+5)2 | | 3x+5 | |
= |
| = |
| i 3x+5≠0 i 3x−5≠0 ⇒ |
| | 2(3x−5)(3x+5) | | 2(3x−5) | |
⇒ 3x≠−5 i 3x≠5 ⇔ x≠−
53 i x≠
53, czyli
x∊R\ {53,−53}.
24 maj 17:47
cold-blooded: Dziękuję, że tak we mnie wierzycie...

Przeanalizowałam Twoje rozwiązania i udało mi się
poprawnie zrobić przykład b (i to bez Δ.

) Jeszcze raz dzięki!
25 maj 09:53
5-latek: To ja bardzo sie ciesze z tego Naprawde ze jestes taka zdolna . Nie kazdy to potrafi
25 maj 10:28
cold-blooded: ha. ha. ha.
25 maj 10:34
5-latek: Co nie wierzysz mi

(
25 maj 11:03
pigor: ..., no to brawo
cold−blooded tak trzymaj . ..
25 maj 15:59
justyna:

δπππππππππππki0uok89u0iiou89uiojliuj98oyuoiuiiioiopu8urrgkjlljllklaqasrryu8uuuujujddduiiizaa
23 kwi 12:46
23 kwi 12:49
23 kwi 12:53
Powracający: jesli nie mylas dzisiaj nog to idz je umyj .
23 kwi 12:54