bazy
zadanie: Znajdz baze i wymiar nastepujacych podprzestrzeni:
(a) macierzy górnotrójkatnych w przestrzeni M3X3;
(b) wielomianów z R4[x] o zerowych wspólczynnikach przy nieparzystych potegach x
moglbym prosic o pomoc
nie rozumiem za bardzo tego tematu
jezeli bedziemy mieli baze to od razu mozna bedzie podac wymiar bo liczba wektorow w bazie
odpowiada wymiarowi (mam nadzieje, ze dobrze to zrozumialem)
ale jak znalezc baze?
23 maj 14:24
kochanus_niepospolitus:
1) czy wiesz jak wygląda macierz górnotrójkątna

(podaj przykład)
2) Czy wiesz co to za wielomiany R
4[x]

(podaj dwa przykłady)
23 maj 14:25
WueR:
Zgadza sie, ilosc elementow bazy to wymiar przestrzeni.
Baze tworza wektory liniowo niezalezne i generujace dana przestrzen.
23 maj 14:29
zadanie: macierz gornotrojkatna np.
1 2 3
0 5 4
0 0 1
R4[x] to sa wielomiany stopnia co najwyzej 4
czyli np.
1. x4+3x+1
2. x3−x2−4
dobrze? bo jezeli stopnia co najwyzej 4 to nie musza byc wszystkie
23 maj 15:07
WueR:
Dobrze.
23 maj 15:08
kochanus_niepospolitus:
tak więc ... przykładowa baza macierzy górnotrójkątnej:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
co do wielomianów R4[x]
V1(x) = 1*x4
V2(x) = 1*x2
V3(x) = 1
23 maj 19:07
zadanie: a moglbym prosic o wytlumaczenie jak do tego rozwiazania dojsc?
23 maj 19:37
kochanus_niepospolitus:
rozumiesz ideę bazy wektorowej

baza wektorowa, to taki zbiór wektorów (liniowo niezależnych) z których można stworzyć dowolny
element danej podprzestrzeni
w sumie z tym pierwszym to zbytnio chciałem uprościć ... w końcu baza będzie się składać z
macierzy 3x3 ... więc trochę ich będzie (dokładnie to 6)
23 maj 19:53