granice
ryba: nie mogę rozgryźć tych dwóch przykładów:
ten robię d'Hospitalem i wychodzi mi takie coś
| | 11+√x*12√x | |
limx−>0 |
| co dalej? |
| | 1/3x−2/3 | |
i ten przykład totalnie nie wiem jak zrobić
lim
x−>0 sin3x*ctg5x
23 maj 11:53
J: | | sin3x*cos5x | |
sin3x*ctg5x = |
| .. i teraz licz. |
| | sin5x | |
23 maj 12:19
ryba: dzięki, a ktoś coś do tego pierwszego przykładu by mnie naprowadził?
23 maj 12:26
pigor: ..., możesz regułą Hospitalla , lub np. tak:
ponieważ
√x=
6√ x3 i x>0, zaś
3√ x=
6√ x2, to
| | ln(1+√x) | |
1)lim x→0 |
| = limx→0 6√ x−2ln(1+6√ x3)= |
| | 3√x | |
= lim
x→0 ln(1+
6√ x3)
6√ x−2=
= lim
x→0 (ln(1+
6√ x3)
(6√ x−3)
6√ x3* 6√ x−2=
= lim
x→0+ e
6√ x=
e+∞ = =
+∞ . ...
23 maj 13:21
stomatolog:
Nie "gryź"!( szkoda zębów) ....... rozbij młotkiem
24 maj 00:22