pochodna
ryba: poprawnie?
| | 1 | | 5 | |
ln(1+5x)'=[ln(1+5x)]' * (1+5x)' = |
| * 5 = |
| |
| | 1+5x | | 1+5x | |
23 maj 11:31
J: Tak.
23 maj 11:33
ICSP: wynik dobry, ale sam sposób obliczeń jest zły
23 maj 11:47
J:
To już inna sprawa ..

, ale jak to mówią , każda metoda jest dobra, byle by prowadziła do
właściwego wyniku ..)
23 maj 11:52
ryba: a jaki jest poprawny sposób obliczeń?
23 maj 11:54
zawodus: Trochę trzeba zapis poprawić.
23 maj 11:54
ryba: w sensie, że coś takiego?
f(x)'=[ln(1+5x)]' * (1+5x)'
23 maj 11:59
J:
Jeżeli funkcja f ma pochodną w punkcie x: f'(x) oraz funkcja g ma pochodną w punkcie y = f(x):
g'(y), to funkcja złożona g(f(x)) ma w punkcie x pochodną równą: g'(f(x))* f'(x)
23 maj 12:07
ryba: a mógłbym poprosić o poprawny zapis tego przykładu, bo teoria teorią, z której ciężko coś
wywnioskować laikowi
23 maj 12:20
J:
f(x) = 5x +1
g(f(x)) = ln(f(x)) = ln(5x+1)
| | 1 | | 1 | |
(g(x))' = g'(ln(f(x))*f'(x) = |
| *f'(x) = |
| (5x +1)' =.... |
| | f(x) | | 5x + 1 | |
23 maj 12:43
J: | | 1 | |
...ostatnia linijka ma być: (g(f(x))' = (ln(f(x))'*f'(x) = |
| *f'(x) = ... |
| | f(x) | |
23 maj 12:52