matematykaszkolna.pl
Linie proste 5-latek: rysunekObieramy 3 punkty niewspolliniowe . Przez kazde dwa punkty prowadzimy linie prosta . Ile bedzie tych prostych i w ilu co najwyzej punktach przetna sie te proste . Otoz wiemy z eprzez dwa punkrty przechodzi tylko jedna prosta wiec tutaj bedzie tak : 3 proste i w 3 punktach punktach sie przetna co najwyzej
23 maj 09:43
5-latek: rysunekTeraz mamy 4 punkty z ktorych zadnme 3 nie sa wspoliniowe . To samo polecenie Wiec tutaj mamy: 6 prostych i czy beda 4 punkty przeciecia czy tez nalezy policzyc takze punkt E ?
23 maj 09:49
5-latek: Za szybko wyslalem . I czy jest na to jakis wzor ktory to okresla ?
23 maj 09:51
zawodus: Robiłem coś na dyskretnej podobnego do tego emotka Chyba będzie tutaj rekurencja emotka
23 maj 10:07
5-latek: Czesc . Sa to zadanka z geometrii Janowskiego do klasy 1 technikum (ucze sie sam Chyba mnie gosciu oszukal na alllegro bo zamowilem ksizake z geometrii do klasy 4 (Janowskiego i ani ksiazki od 7 maja ani kasy emotka
23 maj 10:17
zawodus: To lipa. Napisz do niego, a jeśli ci nie wyśle to daj mu komentarz na allegro. Komentarza nie da się usunąć emotka
23 maj 10:42
5-latek: Juz napisalem 2 razy i nie odpowiada a logowal sie ostatnio 18 maja
23 maj 10:45
jakubs: Zgłoś sprawę do allegro.
23 maj 11:04
5-latek: i tak zaraz zrobie (wiesz to nieduza kwota 14,50 zl ale zawsze to moja zarobiona kasa
23 maj 11:09
zawodus: Choćby sprawa dotyczyła złotówki, to jest zwykła nieuczciwość...
23 maj 11:13
5-latek: rysunekTeraz mamy 6 roznych punktow i naliczylem ze przez 6 roznych punktow przechodzi 15 prostych
 n(n−1) 
To wobec tego przez n roznych punktow przechodzi

prostych .
 2 
A jak z punktami przeciecia ? Moglby ktos wytlumaczyc ?
23 maj 13:20
5-latek: Wedlug aksjomatu dwie proste maja ablbo jedn punkt przeciecia albo wcale . Albo juz jesten na to z a stary albo .....
23 maj 13:22
PW: Punktów przecięcia będzie więcej − zawęziłeś rysunek do pewnego "kadru", to się nie zmieściły. Nie ma np. punktu wspólnego prostych AC i BD. Każde dwie spośród sześciu mają punkt wspólny. A rysunek nie spełnia założeń zadania − punkty A, E i D są współliniowe, podobnie C, E i B.
23 maj 13:27
PW: A, uszanowanie. Nie widziałem ostatniego rysunku, mój komentarz dotyczył ilustracji z 09:49.
23 maj 13:28
5-latek: WItaj PWemotka No tyle sie zmiescilo . Wedlug mnie te punkty co podales nie sa wspolliniowe gdzyz nie leza na jednej prostej . np punkty AED . jesli sie myle proszse narysuj odpowiedni rysunek . Wroce z pracy to bede analizowal .
23 maj 13:34
5-latek: No wyjasnilo sie emotka
23 maj 13:35
PW: Poprawne rozwiązanie nie obędzie się bez dyskusji liczby prostych równoległych. Każde trzy punkty mają być niewspółliniowe, ale to nie znaczy, że nie mogą tworzyć prostych równoległych. Jeżeli jest w poleceniu "ile co najwyżej", to takiej trudnej dyskusji nie musimy prowadzić − zakładamy, że żadne dwie utworzone proste nie są równoległe, czyli przecinają się każde dwie dowolnie wybrane. W ten sposób uzyskamy odpowiedź na pytanie "ile co najwyżej", nic nie musimy rysować, bo zwariujemy.
23 maj 13:36
5-latek: PW a czy jest jakis wzor ilosc punktow przeciecia ?
23 maj 13:37
PW: Jeżeli dowolnie wybrane dwie mają punkt przecięcia, to jest tych punktów tyle, na ile sposobów można wybrać dwa elementy spośród k, gdzie k jest liczbą prostych (ten sam wzór, który już podawałeś, tylko tym razem stosowany do liczby k). Mówiłem, że książka Janowskiego jest dobra − stawia proste, ale niebanalne pytania i bardzo dobrze opowiada teorię.
23 maj 13:46
5-latek: Podziekowac emotka Jutro mam wolne wiec jescze sobie porysuje
 15*14 
czyli jesli jest 15 prostych to bedzie

=105 punktow przeciecia co najwyzej
 2 
23 maj 13:56
5-latek: Jest wlasnie tak jak piszsez . NIby proste ale ....
23 maj 13:59
kochanus_niepospolitus: 5−latek ... taka mała sprawa −−− ilość przekątnych + boków w wielokącie wypukłym = ilość tych właśnie prostych emotka Zauważ jak rozmieszczone mają być te punkty ... a jak rozmieszczone są wierzchołki wielokąta wypukłego. Wniosek: wierzchołki wielokąta wypukłego są szczególnym przypadkiem rozmieszczenia punktów zgodnie z poleceniem zadania.
23 maj 14:14
5-latek: dziekuje za wskazowke Arturemotka Wszystko to jutro juz zapiszse sobie w notatkach
23 maj 23:24
Piotr: Artur ? To Artur z pewnego miasta nad morzem ? emotka
23 maj 23:28
PW: Od początku tak podejrzewałem − zniknął Artur z miasta Neptuna, a pojawił się wredulus_ pospolitus, w chwilach lepszego humoru kochanusniepospolitus.
23 maj 23:39
Piotr: pasuja tez znaki −−− emotka
23 maj 23:40
5-latek: czesc Piotr emotka tak i jeszce wreduluspospolitus emotka
23 maj 23:41
Piotr: czesc 5−latek dobrze widziec
23 maj 23:43
5-latek: Jutro beda nastepne zadanka bo musze to od poczatku dobrze zrozumiec
23 maj 23:45