Prosze o Pomoc
Monika: Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązac pare zadanek które własnie otrzymałam na jutrzejszy egzamin

ja nie dam rady sama boje sie ze popełnie bład i z tym błędem będe sie uczyła .Jeszcze mam
jutro kilka egzaminów ,dzieci i inne obowiązki licze na wasza pomoc była bym bardzo wdzieczna
tylko ze mam te zagadnienia na zdj z aparatu a tu ich nie moge wstawic
23 maj 09:20
Monika: moze e−mailowo byłby ktoś w stanie mi pomóc..
23 maj 09:23
J: Spróbuj je napisać
23 maj 09:25
23 maj 09:48
J:
Zad4) Funkcja róznowartościowa to taka funkcja, która dla dowolnych dwóch argumentów
należących do dziedziny przyjmuje dwie różne wartości:
∀x1,x2 ∊ D ; x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f)x2)
Najprostszym przykładem f. różnowartościowej jest funkcja liniowa : f(x) = ax + b
Inny przykład: f(x) = x3
Np funkcja kwadratowa f(x) = ax2 +bx +c , nie jest różnowartościowa bo np. (−2) = (2)2 = 4
23 maj 10:05
5-latek: Moniko. ja wiem dzieci i inne sprawy ale teoria jest w ksiazce . Wiec zagladnij do niej i
przeczytaj co to jest dziedzina i miejsce zerowe funkcji np . czy co to jest uklad rownan i
kiedy jest sprzeczny ,oznaczony czy nieoznaczony .
Co to jest nauka po nocach i kiedy jestes zmeczony po dniu to ja wiem ale to sa tak proste
zadania ze .... nie dokoncze .
Duzo teorii i zadan masz po lewej stronie (wystarczy kliknac
23 maj 10:14
J: Dziedzina funkcji , to zbiór wszystkich argumentów x , dla których ta funkcja istnieje ( jest
określona).
Np f(x) = 3x + 5 ... dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych D = R , bo za x możemy podstawić
dowlną liczbę... , ale np jeżeli f(x) =
√x , to dziedziną są tylko liczby nieujemne x ≥ 0 ,
bo nie istnieje ( w zbiorze liczb rzeczywistych) pierwiastek z liczby ujemnej.
| | 2x −5 | |
Np. f(x) = |
| , dziedziną są wszystkie liczby rzeczywistwe oprócz x = 4 ,dla x = 4 |
| | x −4 | |
funkcja nie istnieje, bo mianownik byłby równy 0 ( 4 − 4 = 0) , a nie istnieje dzielenie
przez zero
23 maj 10:19
Monika: oj teoria tak znam uczyłam się i jest ok tylko ze jak przychodzi do przykładów to nie wiem co
mam z nim zrobic dopiero jak ktos zacznie i ja zobacze a no to tak to dokoncze gubie sie.Jak
bym mogła prosic o te przykłady podane nie teorie i zad 8 jak miałam to pytanie zdałam
bezproblemu ale w zadaniu sie pogubilam
23 maj 10:25
J: Z którym nie dajesz rady ?
23 maj 10:27
Monika: to nie jest tak ze ja nie chce ja sie staram jedno wchodzi mi lepiej drugie gorzej chodzac
zaocznie musze uczyc sie w domu zeby potrafic bo nie ma tam czasu na powtarzanie.
23 maj 10:27
Monika: zad 6 7 8 a w ósmym podpunkt 1
23 maj 10:28
Monika: przerazam sie jak widze piewiastek itp juz mysle ze sobie nie poradze choc wiem jaka jestteoria
miesza mi sie to wszystko ..juz logarytmy nie sprawiały mi takich problemów. A jeszcze dzis
chlopcy daja mi popalic
23 maj 10:31
J:
| | 1 | |
Zad 6) f(x) = |
| ... napisałe Ci co to jest dziedzina .... tutaj mianownik |
| | (x −3)(x+2) | |
nie może być równy zero... kiedy iloczyn (x −3)(x +2) = 0 ?
23 maj 10:32
Monika: nie ma poprostu kto przy mnie usiasc wytlumaczyc mi nawet podpowiedziec

prócz w sumie tej
strony zawsze ktos pomoze odpowie
23 maj 10:33
5-latek:

W zadaniu nr 8 masz narysowac wykres funkcji y=2(x−1)
2+3
Widziesz ze jest to postac kanoniczana funkcji wkwadratowej (postac y=a(x−p)+q
Z niej mozeszsz odczytac wspolrzedne wierzcholka paraboli (masz je za darmo
czyli mamy p=x
w=1 i q=y
w=3 (masz juz to do wykresu
Zeby narysowc wykres musimy ta postac doprowadzic do postaci ogolnej czyli y=ax
2+bx+c i z tej
postaci oblicz miejsca zerowe tej funkcji
czyli y=2(x−1)
2+3 to y= 2(x
2−2x+1)+3 wiemy ze (x−1)
2 to wzor skroconego mnozenia nwiec
dalej to y= 2x
2−4x+2+3 to y= 2x
2−4x+5 teraz licz delte i miejsca zerowe czyli x
1 i x
2
i rysuj wykres (wi3emy ile jest miejsc zerowych w zaleznosci od delty ? tak ?
23 maj 10:36
5-latek: Musisz wiedziec taka rzecz . jesli masz postac kanoniczna funkcji kwadratowej czyli
y=a(x−p)+q to wspolrzedna p bierrzesz ze zmienionym znakiem do wykresu
23 maj 10:44
5-latek: Ma byc oczywiscie y=a(x−p)2+q
23 maj 10:48
5-latek: I jeszce jedna ciekawostka
Jesli may wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b to wspolczynnik b informuje nas o tym w
jakim punkcie wykres funkcji przetnie os OY
Tak samo jest w przypadku funkcji kwadratowej Jesli mamy postac ogolna y=ax2+bx+c to
wspolczynik c informuje nas o tym w jakim punkcie parabola przetnie os OY
Masz tu taka postac y=2x2−4x+5 i zobacz na wykres z godsz 10:36
23 maj 10:54