asd
Toskan: Szereg, zbadać zbieżność
∞
n=1
==============
Korzystam z kryterium porównawczego i teraz tak. Wystarczy, że napiszę
Dla dużych n zachodzi
wobec tego szereg jest zbieżny.
Czy takie coś jest dobrze? W tej nierówności nie widzę od razu zachodzącego związku. Widać po
rozpisaniu szeregów, że tak jest w istocie. Czy potrzebne są jeszcze jakieś obliczenia?
23 maj 09:01
ICSP: a nie lepiej z kryterium porównawczego w postaci granicznej ?
23 maj 09:08
Toskan: No tak. Wtedy mamy od razu zbieżność. Dzięki.
23 maj 09:13
ICSP:
23 maj 09:15
Toskan: Jeszcze wtrące bo chyba błąd
n→
∞
ale przecież
∞
∑ 2n
3 − 1 jest rozbieżny
n=1
a o takim przypadku w tym kryterium nic nie ma
23 maj 09:19
ICSP: warunek konieczny jest spełniony, ale o zbieżności nic nie wiemy.
Mamy szereg :
chcąc zbadać jego zbieżność korzystając z kryterium porównawczego w postaci granicznej musimy
dobrać inny szereg. Bierzemy:
| | 1 | |
∑ |
| =∑ bn (Obydwa szeregi mają wyrazy dodatnie) |
| | n2 | |
Badamy granicę :
| | an | | | | 1 | |
lim |
| = lim |
| → |
| ∊ (0 ; + ∞) |
| | bn | | | | 2 | |
Zatem obydwa szeregi zachowują się tak samo (Oba są zbieżne lub oba rozbieżne)
∑b
n jest zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu 2, zatem i ∑ a
n musi być zbieżny,.
23 maj 09:28
Toskan: Dzięki za rozpisanie.
23 maj 09:39