logarytm i potegi
marcin: 1. Sprawdz czy liczba 6 * 245 + 7 * 242 − 3 * 241 jest podzielna przez 5 .
2. Przestaw liczbę log o podstawie 7 liczby 817 za pomocą a , wiedząc że a= log o
podstawie 7 liczby 3.
3. Ile razy liczba 536 jest mniejsza od liczby 2519 ?
23 maj 08:33
5-latek: Przeciez J Ci napisal odpowiedzi do wszystkich tematow ktore zalozyles .
czego w nich nie rozumiesz ?
23 maj 08:41
Janek191:
z.1
... = 2
41*(6*2
4 + 7*2 − 3) = 2
41*(6*16 + 14 − 3) = 107*2
41
Ta liczba nie jest podzielna przez 5, bo 107 nie dzieli się przez 5.
z.2
a = log
7 3
więc
| | 81 | |
log7 |
| = log7 81 − log7 7 = log7 34 − 1 = 4 log7 3 − 1 = 4 a − 1 |
| | 7 | |
z.3
25
19 : 5
36 = ( 5
2)
19 : 5
36 = 5
38 : 5
36 = 5
38 − 36 = 5
2 = 25
23 maj 11:20
J: Ad 1) No i liczba 2
41 też nie jest podzielna przez 5 ...
23 maj 11:40