matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z wyznaczeniem zbioru
zbiór:
1
2
jak wyznaczyć zbiór U
n=1
∞
[1+
,1+
)=
n
n
2
wiem że wygląda to tak że mamy kolejne zbiory na prawo od 1 a
1
=1+1=2
1
a
2
=1+
... i tak zbieżny w granicy do 1 a z drugiej strony
2
b
1
=1+2=3
2
1
b
2
=1+
=1+
... i też zbieżny do 1 w granicy.. ale jest "rzadszy" od a
n
4
2
Pomocy
23 maj 00:25
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że: dla n>1
1
2
≥
... ponieważ: n
2
−2n ≥ 0 <=> n(n−2) ≥ 0
n
n
2
stąd U
n=2
∞
A
n
= ∅ więc: U
n=1
∞
A
n
= A
1
= [2,3) kooooniec
23 maj 00:35