granica ciągu
adam: pewien problem

wiedząc że lim an=2 i lim bn =
23 oblicz
lim (an
2+bn
2) czy to powinno być a*a + b*b czy stosuje sie coś innego? pomocy

początkujący
22 maj 23:56
WueR:
...= limn→∞ n(an + bn) = limn→∞ n * limn→∞ (an + bn) = limn→∞n *[ limn→∞an
+ limn→∞bn]
23 maj 00:00
adam: sorki źle napisałem n to indeks, nie liczba, to powinno być an i bn
23 maj 00:11
kochanus_niepospolitus:
odwołać się należy do własności granicy:
jeżeli istnieją granice właściwe ciągów an i bn to:
lim (an + bn) = lim an + lim bn
lim (an*bn) = (lim an)*(lim bn)
23 maj 00:39
23 maj 02:43