równania trygonometryczne
Sylwia: Jak to obliczyć?
22 maj 22:31
kochanus_niepospolitus:
zauważ:
cosx = cos2(x/2) − sin2(x/2) = 2cos2(x/2) − 1
i masz:
cos(x/2)*(2cos(x/2) + 1) = 0
i rozwiązujesz
22 maj 22:32
Sylwia: to jest jakis wzór?
22 maj 22:33
Sylwia: nie było pytania, już ogarniam
22 maj 22:36
Saizou :
x=2t
1+cos2t+cost=0
1+cos
2t−sin
2t+cost=0
1+cos
2t−(1−cos
2t)+cost=0
1+cos
2t−1+cos
2t+cost=0
2cos
2t+cost=0
cost(2cost+1)=0
| | π | | 2 | | 4 | |
t= |
| +kπ t= |
| +2kπ t= |
| +2kπ, zatem...................... |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
22 maj 22:36