pochodna funkcji
olkaq: Hej mam pytanie: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadanie →
Dla jakich wartości a, b i c funkcja f(x) jest różniczkowalna w zborze liczb rzeczywistych?
4x dla x ≤ 0
f(x)= ax2 + bx + c dla 0 < x < 1
3 − 2x dla x ≥ 1
22 maj 22:19
kochanus_niepospolitus:
funkcja będzie różniczowalna jeżeli:
1) będzie ciągła
2) będzie klasy (co najmniej) C1
1) łatwo pokazać że jedynie dla x=0 i x=1 może być nie spełnione (więc masz dwa pierwsze
warunki do spełnienia)
2) najlepiej policzyć pochodną 'lewo i prawo stronną' (określenie potoczne) i tak dobrać
współczynniki, aby pochodne przyjmowały taką samą wartość dla x0=0
a następnie to samo uczynić dla x0 = 1
22 maj 22:37