wzór ogólny ciągu geometrycznego
Sev: Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, gdzie a3=3 i a5=27
wiem że odpowiedzią jest an=3(n−2)
Ale nie mam pojęcia jak tam dojść.
22 maj 22:13
Eta:
| a5 | |
| =q5−3 ⇒q2=9 ⇒ q=3 v q= −3 |
| a3 | |
| | a3 | | 3 | | 1 | |
a1= |
| = |
| = |
| = 3−1 |
| | q2 | | 9 | | 3 | |
a
n=a
1*q
n−1 = 3
−1*3
n−1= 3
n−2
22 maj 22:30
Mila:
a
3=a
1*q
2⇔a
1*q
2=3
a
5=a
1*q
4⇔a
1*q
4=27 dzielę stronami
q
2=9
q=3 lub q=−3
3=a
1*9
a
n=a
1*q
n−1
a
n=3
−1*3
n−1⇔
a
n=3
(n−2)
II)
q=−3
3=a
1*9
| | 1 | | 1 | |
an= |
| *(−3)n−1= |
| *(−3)−1*(−3)n⇔ |
| | 3 | | 3 | |
==========
Czy jeszcze coś było w treści, bo masz w odpowiedzi tylko ciąg rosnący.
22 maj 22:32
Eta:
22 maj 22:33
Eta: Pewnie było : rosnący ciąg geometryczny ......
22 maj 22:34
Mila:
Tez tak myślę.
22 maj 23:17