Procenty
AnkaSzutek: Hej, mam do zrobienia takie łatwe zadanie, ale chyba mnie coś zaćmiło, nie potrafię go
rozwiązać:
Dane:
Wyniki głosowania do samorządu szkolnego
Wiktor−12,5%
Kasia− 7,5%
Paweł − 35%
Jola − 25%
Ewa − 20%
Wszystkich głosujących było 400
Treść:
Na Wiktora głosowało 5% dziewcząt. Resztę stanowili chłopcy. Jaki procent chłopców głosował na
Wiktora?
A−12,5%
B−7,5%
C−6,5%
D−5%
Bardzo proszę o wytłumaczenie, zdaje się to banalnie proste a ja nie widzę tu całości...
22 maj 21:56
fly: Anka daj sobie spokuj już wakacje a Ty po nocach matme wkuwasz
22 maj 22:00
AnkaSzutek: Ja gimnazjum :3
22 maj 22:00
AnkaSzutek: Mamy szkołę jeszcze
22 maj 22:01
AnkaSzutek: Ktoś pomoże?
22 maj 22:03
AnkaSzutek: Proszę o pomoc
22 maj 22:39
kochanus_niepospolitus:
dokładnie przepisałaś treść zadania ?
22 maj 22:46
AnkaSzutek: Tak
22 maj 22:46
kochanus_niepospolitus:
to dla mnie to zadanie jest nie do rozwiązania
nie wiemy jaki procent uczniów w szkole stanowią dziewczyny, a jaki chłopacy
więc informacja, że 5% dziewczyn w szkole zagłosowała na Wiktora absolutnie nic nam nie daje.
22 maj 22:49
AnkaSzutek: Właśnie nie rozumiem tego, może treść zadania jest źle po prostu skonstruwana?

Ale to
dobrze, już miałam załamkę że nie potrafię tego srobić bo taka głupia jestem xD
22 maj 22:52
PW: Nie mamy danych, ale mamy propozycje odpowiedzi − trzeba wyeliminować niemożliwe.
Popatrzmy np. na B), tzn. 7,5% chłopców.
Wiktor zebrał 12,5% z wszystkich możliwych głosów, czyli 50 głosów.
Oznaczmy liczbę dziewcząt symbolem x, wtedy chłopców jest 400−x.
0,125x + 0,075(400−x) = 50
0,05x + 30 = 50
0,05x = 20
x = 400
Wniosek − odpowiedź B) jest zła, bo musiałoby być 400 dziewcząt.
Tym tropem podążając znajdziemy właściwą odpowiedź.
22 maj 23:33
PW:
PS
Ale nie załamuj się
22 maj 23:36