całkowanie
ciekawsky: Oblicz całkę ∫x√4+xdx przez części tak, że v' = √4+x.
22 maj 21:31
asdf: i w czym problem? nie wiesz ile jest ∫√4+xdx?, t = 4+x
22 maj 21:34
ciekawsky: to pogrubienie słabo działa
22 maj 21:36
kochanus_niepospolitus:
bo jest zbyteczne

podstawienie:
t = 4+x −> t−4 = x
dt = dx
∫x
√4+x dx = podstawienie = ∫(t−4)*
√t dt = ∫t
3/2 dt − 4∫t
1/2 dt = ....
22 maj 21:40
ciekawsky: to jest rozkaz zadania, nie mój
umiem przez podstawienie
22 maj 21:41
ciekawsky: po prostu wiedziałem, że i tak ktoś napisze mi przez podstawienie
22 maj 21:41
ciekawsky: jak to mowia − niezbadane sa pomysly tworcow zadan
22 maj 21:50
asdf: nie dziala slabo pogrubienie. Wydawalo mi sie, ze masz ta calke (wejsciowa) policzyc przez
czesci
22 maj 22:23
kochanus_niepospolitus:
| | 2 | | 2 | |
∫x√x+4 dx = |
| x(x+4)3/2 − ∫1* |
| (4+x)3/2 dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
= |
| x(x+4)3/2 − |
| (4+x)5/2 |
| | 3 | | 15 | |
22 maj 22:31
kochanus_niepospolitus:
i masz przez części
22 maj 22:31
ciekawsky: dzieki wielkie, dopiero teraz zajrzalem
24 maj 19:11