całkowanie
ciekawsky: | | sinm−1(x)*cos(x) | | m−1 | |
Dowiedz, ze ∫ sinm(x) dx = − |
| + |
| ∫ sinm−2(x) dx. |
| | m | | m | |
W ten sposób znajdź ∫ sin
6(x) dx.
22 maj 21:03
Godzio:
Mam taki pomysł:
| | sinm(x)cos2x | |
sinm(x) = |
| = sinm(x)cos2(x) * (tgx)' |
| | cos2x | |
... = sin
m+1(x)cos(x) − ∫(msin
m−1(x)cos
3x − 2sin
m + 1(x)cosx) * tgx dx =
= sin
m+1(x)cos(x) − ∫(msin
m(x)cos
2x − 2sin
m + 2(x))dx =
= sin
m+1(x)cos(x) − ∫(msin
m(x) − (m + 2)sin
m+2(x))dx
(1 + m)∫sin
m(x)dx = sin
m+1(x)cos(x) + ∫(m + 2)sin
m+2(x)dx
No to niech m + 2 : = k i wtedy
∫ksin
k(x)dx = − sin
k−1(x)cos(x) + (k − 1)∫sin
k − 2(x)dx
| | sink − 1(x)cos(x) | | k − 1 | |
∫sink(x)dx = − |
| + |
| ∫sink − 2(x)dx |
| | k | | k | |
22 maj 21:21
ciekawsky: Dziękuję bardzo.
22 maj 21:27