nierówność
brzoza: Nie chce gotowca ale proszę by ktoś mi wytłumaczył jak rozwiązać tą nierówność

2
x+4 + 2
x+5 + 5*2
x+2 < 34
22 maj 21:00
Eta:
2x+2(22+23+5)<34
22 maj 21:03
Saizou :
skorzystajmy z tego że
an+k=an*ak
2x+4=22*2x+2=4*2x+2
2x+5=23*2x+2=8*2x+2
4*2x+2+8*2x+2+5*2x+2<34
17*2x+2<34
2x+2<2
x+2<1
x<−1
22 maj 21:04
22 maj 21:04
Eta:
22 maj 21:04
brzoza: dziękuję! już sobie poradzę
22 maj 21:05
Eta:
22 maj 21:05
Saizou : Eta nie wiedziałem że piszesz xd
22 maj 21:05
Eta:
@Saizou ...... "nie chcę gotowca" ( przeczytałeś tę prośbę?
22 maj 21:06
Saizou : oj... tak z rozpędu się napisało
22 maj 21:08