Trygonometria - Własności
mati555: Witajcie. Mam problem z zadaniami z trygonometrii.
1. Sprawdź czy podana równość jest spełniona dla każdego kąta ostrego α
a) sin4α + cos2α = sin2α + cos4α
b) tg2α − sin2α = tg2α x sin2α
c) sinα + tgα1+cosα = tgα
2. Oblicz nie korzystając z tablic matematycznych ani kalkulatora.
tg262o − sin262o − tg262o x sin262o
22 maj 20:58
mati555: podbijam
22 maj 21:42
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
22 maj 21:44
PW: Poczekał cierpliwie.
1 a) Przy takim poleceniu wystarczy pokazać jeden argument, dla którego badana równość jest
fałszywa.
| | 1 | |
Niech α = 45°, wówczas sinα = cosα = |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = ( |
| )4 + ( |
| )4 = |
| + |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| + |
| = 1 |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
Wniosek: dla kąta 45° równość nie jest prawdziwa, a wię nie jest spełniona dla każdego kąta
ostrego.
22 maj 23:59