kąt wpisany i środkowy
fdsf:

proszę o wyliczenie zaznaczonego kąta , jeśli
K = 110 stopni
Z = 30 stopni
L = 25 stopni
1 = 55 stopni
oraz jakas teorie na jakiej podstawie

?
22 maj 20:57
pigor: ... , na rysunku połącz wierzchołki LZ , wtedy
ΔLZK − równoramienny o kątach przy podstawie 35
o,
zatem jeśli
x= ? − szukany kąt, to z tw.o czworokącie
wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów = 180
o,
czyli tu:
x+(z+35o)=180o ⇔ x+30
o+35
o=180
o ⇔
⇔ x=180
o−65
o ⇔
x=115o − szukana
miara kąta .
22 maj 21:12
fdsf: dziękuje

tylko zadziwia mnie tw. o czworokącie wpisanym w okrąg gdyż jeszcze nie miałem tego tematu
przerobionego
ale no cóż "codzień mądrzejszy"
Jeszcze raz dzięki !
22 maj 21:22
fdsf:

b=18 stopni
z=56 stopni
h = 124 stopnie
c = 52 stopnie
x=?
L=?
nie mogę tego rozgryźć
22 maj 21:45
pigor: ..., to nie tak, bo sądzę, że można też tylko z tych kątów,
ale ja wpadłem na ten sposób i nie chce mi się inaczej; ...

ale może ktoś inny zechce się tym pobawić ...
22 maj 21:51
Eta:
22 maj 22:04